receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz



Debata o vegetariánství podporuje spotřebu masa

Helmut F. Kaplan

Člověk by se mohl domnívat, že nedávno vedená debata o vegetariánství, vyvolaná (v německojazyčných zemích) knihami "Eating Animals" ("Jíst zvířata", nedávno vyšel německý překlad "Tiere essen") amerického autora Jonathana Safrana Foera, a "Anständig essen" ("Jíst slušně") od Karen Duve (německé spisovatelky zabývající se mj. etickým spotřebitelstvím), dala masnému průmyslu pěkně zabrat. Ale opak je pravdou: Tato debata se pro masný průmysl ukázala být velkým štěstím!

Proč?

Nějdřív se ohlédněme zpět: Nemoc šílených krav, ptačí chřipka, prasečí mor, diskuse o změnách klimatu, skandál kolem dioxinu - všechny tyto události, debaty a skandály v konečném důsledku nedokázaly spotřebu masa snížit. Nejdřív se lidé v případech, kdy se problém týkal určitých zvířat, uchylovali k jiným, "nezatíženým" - a o něco málo později stejně zase na vše zapomněli. Faktické diskuse toho druhu, kdy jde o zdraví a ekologii, nakonec masnému průmyslu neškodí.

Stejně tak málo mu škodí pseudoetické diskuse pod nadpisem "Méně masa!". K tomuto maximálnímu "řešení" zpravidla směřují diskuse o vegetariánství vedené mezi masojedy - čímž jsme se opět dostali k výše zmíněné debatě Foer-Duve. Požadavek jíst méně masa je "neškodný" proto, že nemá žádný etický obsah a žádnou morální sílu. To skutečnost člověk pochopí ihned, když to převede na lidi: Kdo místo toho, aby řekl, že mučení a znásilňování je špatné, požaduje jen to, aby se mučilo a znásilňovalo MÉNĚ, tomu chybí jakákoliv morální legitimace a síla kohokoliv přesvědčit.

Požadavek "Méně masa!" je ale pro masný průmysl nejen "neškodný", nýbrž nakonec i velkým štěstím. Neboť tento slogan je optimální záminkou pro prosazování hesel a reklamních tvrzení, která pověst masa ZLEPŠUJÍ: Prý musíme do budoucna být KRITIČTĚJŠÍ, jíst UVĚDOMĚLEJI, masa méně, ale zato LEPŠÍ maso, "BIO" MASO; tak prý pomáháme svému ZDRAVÍ, chráníme ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ a projevujeme zvířatům nutný RESPEKT. Toto všeobecně vítané a propagované "kritické vědomí" v podstatě znamená, že nakonec se nejí méně masa, nýbrž spíš více - ale především se maso jí (opět) s dobrým svědomím!

Šance na to, aby se konzumace masa skutečně a trvale snížila, existuje jen tehdy, pokud jsou lidé senzibilizováni pro MORÁLNÍ rozměr jedení masa. Tedy nikoliv: PŘÍLIŠ MOC masa je špatně (obdobně: PŘÍLIŠ MOC mučení je špatně), nýbrž: Jíst maso je zásadně spatně (obdobně: mučení je ZÁSADNĚ špatně). Proto je tak důležité přinášet přesvědčivé etické argumenty, jaké jsou k nalezení např. v mé knize: "Já své přátele nejím, neboli Proč je naše zacházení se zvířaty nesprávné". Tak například:

Příslušnost k druhu (species) je sama o sobě morálně stejně bezvýznamná jako příslušnost k tzv. rase či pohlaví. Nebo: Stejné zájmy by měly i morálně platit stejně, tedy například zvířecí zájem netrpět a lidský zájem netrpět. Jíst maso však znamená obětovat všechny zvířecí zájmy jednomu jedinému lidskému zájmu - zájmu si krátkodobě pochutnat.

© Helmut F. Kaplan

https://www.tierrechte-kaplan.org/kompendium/a463.htm
(překlad: Miriam Mráčková)