receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz



                    Rozhovor: Lakšmanna
               vývoj a výroba zdraví prospěšných lahůdek

Na svátek svatého Martina (11.11.2011) jsme pro vás připravili rozhovor s majitelkou společnosti Lakšmanna, Ing. Irenou Lakosilovou.

Existují výrobky, které nejsou zněčištěny žádnými aditivy, chemickými náhražkami, barvivy ani konzervačními látkami? Jsou na trhu lahůdky splňující požadavky ochranné stravy, které chrání Vaše tělo před civilizačními chorobami? Jestli ano, případně, jak se to událo, se dozvíme v následujícím rozhovoru...


Vegetarian.cz: Můžete nám představit činnost vaší firmy?

Ing. Irena Lakosilová: Firma Lakšmanna se již sedmým rokem zabývá vývojem a výrobou zdraví prospěšných lahůdek. Od loňského podzimu i vařením a rozvozem kompletního obědového menu, jak do firem, mateřských škol, tak soukromým osobám.
Velký úspěch mají i naše "odlehčené" sladkosti, nově výroba pravého marcipánu. Jeho složení je velmi jednoduché, jen mandle a sladidlo, v našem případě rýžový BIO sirup.

Nejsme zastánci žádných náhražek, zdraví neprospěšných či až škodlivých aditiv a různých chemických látek. Zjistila jsem, že pravý marcipán bez aditiv v obchodech vlastně neseženete.

Mottem naší společnosti je citát od Hippokrata: "Pokrmy nechť jsou vašimi léky a vaše léky nechť jsou v pokrmech."

Z tohoto důvodu je převážná část surovin našich výrobků v BIO kvalitě. Celý náš sortiment je přirozeně dietní, ale přitom výživný. Většina našich jídel neobsahuje živočišné tuky, které jsou spoluodpovědné za většinu civilizačních nemocí, jako je diabetes, hypoglykemie, hypertenze, obezita, arterioskleróza. Každý výrobek má kompletní složení, což je důležité pro vzájemné vstřebávání živin a správné fungování všech orgánů.


Nepoužíváme cukr ve formě sacharózy, která překyseluje organizmus a způsobuje řadu civilizačních nemocí. Používáme celá obilná zrna, tj. celozrnnou rýži, jáhly, pohanku, celozrnný bulgur, vše v BIO kvalitě.



Díky tomu má složení našich produktů optimální poměr sacharidů a bílkovin. Koncepce naší společnosti vychází z lékařských výzkumů prestižních zahraničních lékařských klinik.

Vegetarian.cz: Co vás přivedlo k myšlence vyvíjet a vyrábět "zdraví  prospěšné lahůdky"?

Ing. Irena Lakosilová: Vystudovala jsem sice ekonomii, což má ke gastronomii celkem daleko, ale řízením osudu, jsem se dostala do životní situace, kdy mi před patnácti lety umírala maminka na maligní melanoblastom. Začala jsem se pročítat spoustou knih, někdy lepších, někdy horších na téma zdraví.

V tomto období jsem se poprvé dostala k informacím, že v zahraničí jsou kliniky, kde léčí "tazvaně" nevyléčitelné případy za pomocí stravy. Na jedné straně maminka podstoupila klasickou léčbu západní medicíny, včetně chemoterapie atd., na druhé jsem se já snažila poznatky zahraničních klinik o využití stravy k léčbě uvést do praxe, naučila jsem se vařit tak, aby jídlo pro mámu bylo nejen zdravé, ale aby bylo i gurmánským požitkem ...

Tento příběh skončil happy endem. Maminka žila ještě dalších 15 let, nemoc se jí nikdy nevrátila. Dle lékařů výjimečný případ, kde nikdo moc nedoufal, že je šance na přežití.

Vegetarian.cz: Vaše výrobky jsme měli možnost ochutnat na narozeninovém rautu a vše bylo velmi chutné. Dokonce si pochutnávali i kolegové, pro které to bylo milé překvapení.
Měli jste i velký úspěch na rautu, který se pořádal v rámci Dnů pro zdraví v hotelu Santon v Brně. Můžete nám říci, co výjimečného se skrývalo za vaším úspěchem?


Ing. Irena Lakosilová: Ladili jsme raut, stejně jako to děláme v našem jídelníčku v obědovém menu, podle sezóny, aby byly všechny suroviny v plné síle. Podávali jsme "Omáčku z dýně Hokkaidó" - má svěží oranžovou barvu i bez použití barviv, je nabita přirozenými antioxidanty, navíc dýně při vhodné úpravě má "rafinovanou" chuť, která připomíná klasickou svíčkovou.

Složení však bylo diametrálně odlišné. Plná chuť dýně byla podtržena tzv. Ume-octem, moravským česnekem, domácí hořčicí a dalším BIO kořením. Jako příloha byl servírován měkoučký knedlík vyrobený z BIO pšeničné, jáhlové a rýžové mouky.

Vše bez vajec a mléka, což nikdo opravdu nepoznal. Myslím, že celé BIO jídlo tak splňovalo zásady racionální výživy, bylo lákavé nejen vizuálně, ale věřím, že bylo překvapením pro chuťové buňky.


Vegetarian.cz: Jak se k vašim zdravým dobrotám mohou dostat naši čtenáři? 

Ing. Irena Lakosilová: Naše zboží zavážíme převážně do pražských obchodů se zdravou výživou, kde ho prodáme kolem 4 tun měsíčně, omezený sortiment je v brněnských zdravých výživách, v Olomouci, Prostějově, Uherském Hradišti, Novém Jičíně ...

V poslední době jsme přešli na přímý prodej našeho zboží v rámci firemního rozvozu, tj. od výrobce přímo ke spotřebiteli (avšak jen v Brně a blízkém okolí).


Oběd se objednává jednoduše, stačí napsat požadavek na e -mailovou adresu: lakosilova@laksmanna.cz nebo zatelefonovat na čísla 602 855 448, 545 572 178.



Jedna porce i s dopravou vyjde na 105,- Kč. Ze zkušeností našich klientů vím, že se z naší porce nasytí žena a dítě, nebo jeden muž. Zatím obědy vaříme v pondělí, úterý, středu a ve čtvrtek. Objednává se vždy do pátku předcházejícího týdne. Jídelníček je zobrazen na našich webových stránkách www.laksmanna.cz.

Oběd si klient může objednat klidně i jen 1x týdně. Navíc v pondělí a ve středu se zaváží čerstvá studená kuchyně tj. zdravé bagety, pomazánky, borůvkové koláče, různé krémy a sladkosti. Na individuální zakázku častokrát připravujeme pro naše klienty různé rauty, nebo megaporce čerstvých zeleninových salátů či špaldových knedlíků. Novinkou letošního roku (prodává se i teď na podzim) je rýžový krém vhodný ke zmražení.

Vegetarian.cz: Co si myslíte, že je ve vašem sortimentu nejzdravější?

Ing. Irena Lakosilová: Myslím, že to bude pikles, je to krátce kvašený zeleninový salát. Je to čistě přírodní produkt, který dokáže zlepšovat metabolické funkce organizmu. Obsahuje velké množství laktobacilů, které chrání před rakovinou tlustého střeva. Kvašená zelenina (která není znehodnocena pasterizací) napomáhá detoxikaci organizmu, potlačuje množení škodlivých bakterií a kvasinek, má pozitivní vliv na pH naší krve. Upravuje zažívání, celkově zlepšuje zdraví a vitalitu.

Vegetarian.cz: Na co se v nejbližší době chystáte?

Ing. Irena Lakosilová: Konečně budeme mít v dohledné době nové, funkční internetové stránky. Chci tam zavést řadu nových rubrik, včetně odpovědí na nejčastější dotazy našich klientů. Dále chceme rozjet malý internetový obchod se surovinami, ze kterých vaříme a nejen to ... Začali jsme se zásilkovou službou našeho zboží, které se nemusí chladit, zasíláme bezlepkové marcipánové cukroví a další lahůdky poštou po celé republice.

Vegetarian.cz: Ještě závěrečná otázka, co Vás v poslední době potěšilo?

Ing. Irena Lakosilová: Velkou radost mi udělaly děti z nové mateřské školky, protože jim jídlo od nás chutná. Přece jen vím, jak je těžké měnit zaběhnuté jídelní zvyklosti zvláště u dětí. Určitě na sebe nenechá dlouho čekat zlepšení jejich zdravotního stavu. Např. mé děti v podstatě neznají rýmu atd.

Také mám radost z ohlasů na jídelní lístek, neboť se snažím vždy k danému jídlu podat informace o tom, jaký je zdravotní přínos každého konkrétního jídla. Zákazníci mi píší, jak to opravdu funguje. Je příjemné, že člověk může skloubit to, co ho baví, s tím, že může pomáhat ostatním.

Vegetarian.cz: Děkujeme za rozhovor a jde se ochutnávat :-)

red