receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitpovídka
povídka na vegetarian.cz
zpět na další příspěvky


Diskuse: proč jsem se stal(a)/nestal(a) vegetariánem(kou)

Ahoj - krásný den! .)

Rád bych reagoval na příspěvek Miriam z 20. září.

Myslím, že argumenty vůči BIO chovům jsou zřejmé.
Ani ty nezajišťují přirozené prostředí (https://tvorobeznik.cz/versus.html), zvířata stejně nakonec končí na porážce (viz i běžné inzeráty na stránkách prodejců BIO mléčných výrobků) a na jednotku mléka/vajec je třeba více zvířat. Samozřejmě, že BIO je z pohledu většiny lidí lepší než konvence, ale je otázka, jestli za to ty až několikanásobné (a zpravidla uměle vysoké) ceny stojí.. Mimochodem konkrétně Hollandia již nějakou chvíli na trh za vcelku solidní cenu vrhá BIO jogurty, od malých ochucených po velký bílý.

Se sójovými sýry osobní zkušenost nemám, ovšem věřím, že dražší značky (např. Cheezly) jsou i na českém trhu už hodně daleko.
Zdravotních rizik bych se při uvážené konzumaci a zaměření na fermentované výrobky nebál; je snad až zbytečné říkat, že proti pasterizovanému kravskému mléku byly sepsány doslova stohy lékařských obvinění. Tendenční, ale přesto dobré shrnutí nabízí Jarmila Průchová v Pravdě o mléce. Co se bytí za exota týče - ano, zvlášť z hlediska klasicky "průměrných" to naprosto chápu, ale upřímně řečeno - vegetarián si v restauraci sotva kdy nevybere a sotva na něj někdo kouká skrz prsty.. Až vegan zažívá trochu "dobrodružství".)

Nahrazování podle mého není až takový problém. Rostlinných margarínů je dostatek. Na pečení se skvěle hodí kokosový tuk, použít se dá Ceressoft, Vive Bio, pro jiné účely i ta levňounká Omega.. Vejce je možno při pečení vynechat, nahradit sójovou moukou (lepí), pro lepší soudržnost těsta přidat ořechy či rozinky, banán, silken tofu, avokádo, tahini..
Mléko jde podle mé zkušenosti vynechat při pečení ještě snáze. Navíc lze vyrobit domácí (viz např. , u nějž už se dostáváme s výdaji dost dolů - stačí jen najít si chvilku času..
S angličtinou a Googlem lze navíc vždy snadno dohledat i několik dalších alternativ - od těch nejkonvenčnějších až po vitariánské. ;)

Seznam éček, velmi fundovaný a komplexní, je na Wikipedii . Doufám, že je informace užitečná.

Václav







Příspěvky do diskuze "Proč jsem se stal vegetariánem" zasílejte ZDE


Redakce neodpovídá za obsah článků i diskusí, které ne vždy odpovídají stanovisku redakce.