receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz



Přechod na vegetariánskou stravu

... aby to "nebolelo" ...                                                                    úvod

Každého k rozhodnutí pro vegetariánskou stravu vedou jiné pohnutky, většinou etické nebo zdravotní a v poslední době i ekologické.

Člověk se dokáže rozhodnout a nadchnout vcelku rychle a bez problémů, ale je důležité v tomto rozhodnutí vytrvat a překonat určité kritické období přechodu na bezmasou stravu.

Každý začínající vegetarián by se měl nejdříve důkladně informovat o problematice vegetariánské stravy. Existuje mnoho publikací, které pojednávají o vegetariánství na přísně vědeckém základě, aby odstranily veškeré pochybnosti, které nezasvěcená veřejnost většinou má - např. obavy o nedostatečný příjem bílkovin. Je důležité si uvědomit, že pokud je maso nahrazeno hodnotnou rostlinnou bílkovinou (zajištěnou luštěninami, ořechy, semeny a obilovinami), maso tělu nechybí.

Když má člověk přece jen pocit, že mu maso chybí, jde o psychickou závislost, kterou je třeba vhodným způsobem překonat. V tomto kritickém období je dobré připravovat rostlinná jídla na způsob masa, abychom nevyvolali v organismu zbytečný stres. Je vhodná především různá úprava tofu, sušeného sojového masa, výrobků z robi. Dnešní trh už také nabízí různé produkty nejen ze sóje v podobě párků, salámů, řízků, karbenátků apod. Tyto potraviny doplněné obilovinami, zeleninou a ovocem pomohou lidem, kteří se rozhodli pro rostlinnou stravu, zorientovat se v období přechodu, dokud nenajdou svoje optimum.

POZOR!

Je dokázané, že konzumenti masa denně vysoce překračují potřebnou dávku bílkovin a tímto způsobem zbytečně zatěžují svoje trávicí a vylučovací ústrojí. Ale také většina vegetariánů běžně překračuje denní dávku bílkovin, hlavně když je jejich strava bohatá na luštěniny, ořechy, semena a mléčné výrobky. Je třeba přihlížet na tělesnou konstituci a na typ zaměstnání.

Pokračování: Proč se z některých z nás stanou vegetariáni - část 1

ED




Zdroje: IVU, Doval Zora: Ajurvédická léčitelská kuchařka