receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz



Konopí seté - 1. díl

Malý seriál o zajímavé potravině.

Historie

Konopí seté (Cannabis L Sativa) je plně obnovitelná kvalitní přírodní surovina vhodná pro ekologické využití v mnoha odvětvích. Její využívání je známo několik tisíc let. Nejstarší údaje o používání konopí pocházejí z doby před sedmi tisíci lety ve staré Babylónii. Zásluhy za největší rozmach v pěstování i všestranném využívání této rostliny v dějinách ovšem patří Číně. Semena konopí byla spolu s rýží, ječmenem, prosem a sójou nejstarší používanou kulturní plodinou. Jako potrava bylo konopí hojně používáno až do 2. století před naším letopočtem, kdy začalo být nahrazováno obilninami.

Do Evropy přinesli konopí severní cestou 2800 let př.n.l. Skotové a konopí se stalo na čas hlavní plodinou v historii téměř každé evropské země.

Teprve laciná zámořská bavlna a umělé tuky z levných tropických surovin skoro nadobro konopí vytlačily. Obdobná situace nastala nejen v Evropě ale také v USA, kde bylo konopí hojně pěstováno ještě během 1. světové války. Svou roli při vymícení konopného průmyslu zde sehrála anti-marihuanová kampaň, která nebrala přílišný ohled na odlišné druhy konopí. Obří průmyslové svazy, kterým bylo konopí trnem v oku přitom měly hlavní slovo. Se svým "drogovým" image se konopí potýká dodnes.

O pozvolný návrat konopí se zasloužil současný trend zdravé výživy a hledání nových ekologických průmyslových surovin. Rostlina konopí má totiž neuvěřitelné spektrum použití, od výroby tkanin až po stavebnictví. Stejně jako ostatní trendy v této oblasti, také comeback konopí nastal v USA, nebo spíše v Kanadě, která je velkou základnou pěstování lnu a konopí. Pěstitelé tam hrdě označují semínko jako "nejvýživnější potravinu planety". Když prozkoumáme jeho složení a nutriční hodnoty tak jim můžeme dát za pravdu.

Všestranné využití konopí

Jako oblečení a také jako plachtovina přeplulo konopí Atlantik s Kryštofem Kolumbem. Konopná látka na sebe brzy upozornila svými dobrými vlastnostmi: na těle lehká a vzdušná, odolná proti mokru a vysoce trvanlivá. Američané nazvali tuto rostlinu "Hemp" a použili pro svou vlajku tuto látku. Levi Strauss vyrobil první džíny z konopí, které pro svou trvanlivost nosili především zlatokopové v době zlaté horečky.

Nejkvalitnější přírodní konopné vlákno se po staletí používalo pro výrobu všech druhů textilií a oděvů, bot, ložního prádla, plachtoviny, lan, provazů a také knih, biblí, map, papírových peněz, akcií, cenných papírů, novin a malířských pláten. Z konopného semenného oleje se vyráběly prakticky všechny barvy, laky i olej na svícení. Semena s vysokým obsahem rostlinných bílkovin byla jedním z hlavních zdrojů potravy člověka.

Konopí bylo preferováno pro svoji kvalitu a nízké náklady oproti jiným surovinám. Léčebné a vědomí rozšiřující účinky pak uctívaly mnohé náboženské a esoterické směry světa. Konopí indické se v Číně používalo v lékařství jako anestetikum při operacích, k léčení zácpy, dny, malárie, revmatismu a menstruačních potíží. Ayurvédští indičtí lékaři léčí konopím epilepsii, deliria, koliku, gastritidu, anorexii, žaludeční nevolnosti, horečky, žloutenky, bronchitidu, lepru, poruchy sleziny, anémii, tuberkulózu, astma, dnu a také malárii. (Konopný papír se dodnes ve světě používá např.: na bankovky v Kanadě nebo na lepší vydání Bible.)

Za týden se v druhé části seriálu dočtete o přínosu konopného semene a oleje pro zdraví člověka.

připravil: Karel Hrdlička