receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz
zpět



Přírodní třtinový cukr

Co vlastně je přírodní třtinový cukr ? Hrubozrnný, jantarově zlatý, přírodní třtinový cukr se vyrábí krystalizací z čerstvé třtinové šťávy s vynecháním všech chemických procesů a aditiv. Díky tomu si zachovává přirozený obsah minerálů, vitamínů a typickou karamelovou chuť. A také nezaměnitelnou přírodní vůni po ovoci, jablku i medu. Třtinový cukr je i sladší a slabě větrový.

Na začátku našeho století platilo, že čím bělejší cukr, tím kvalitnější. Za kvalitu bylo pokládáno dokonalé přečištění a získání prakticky čisté sacharózy. Trend přečišťování potravin a zbavování je všech zbytkových přísad pokračoval ( s přestávkami v dobách války), až do sedmdesátých let.

Pouze ojedinělé hlasy lékařů, dietologů a léčitelů upozorňovaly na nesmírně cenné nutriční látky, o které čištěním potravin přicházíme - vlákninu, minerály, vitaminy a enzymy. Sedmdesátá léta znamenala - nejprve ve Spojených státech a později i v Evropě - začátek návratu k přírodní stravě. Tento trend do dnešní doby neochabl, naopak, počet obchodů se zdravou výživou roste a zdravým potravinám je vyhrazena čím dál tím větší plocha i v běžných obchodech a v poslední době i pomocí internetu. Tajemství přírodního třtinového cukru spočívá ve vyšším obsahu zbytkové melasy. Ta obsahuje cenné minerály, které se jinak při výrobě cukru ztrácejí. Podle obsahu melasy rozlišujeme různé druhy přírodního třtinového cukru - od světlého téměř bílého cukru po téměř černý melasový cukr. V České republice se pěstuje cukrová řepa a většina prodávaného cuku je z této suroviny.

Totéž platí pro běžně prodávaný přírodní cukr. Přírodní řepný cukr však neobsahuje žádnou třtinovou melasu a neměl by se zaměňovat s hnědým třtinovým cukrem, používaným právě pro jeho obsah melasy.

Surový cukr má světle jantarově zlatou až hnědou barvu a nevtíravou lehce voňavou chuť. Představuje zdravější náhražku bílého řepného cukru. Po otevření nutno skladovat v suchu. V případě skladování v málo suchém prostředí může dojít ke ztvrdnutí, čímž ale nedojde ke znehodnocení. V tomto případě jej položte do mísy a zakryjte na nějakou dobu vlhkou čistou přikrývkou.

Výborně se hodí ke slazení kávy, čaje, cereálií čerstvého ovoce a také k finální úpravě pečiva, vánočních sladkostí, ke slazení a výrobě kompotů.

pro Vegeterian.cz ED