receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitVýsledky jasně ukazují, čím je model bližší rostlinné stravě, tím je zdravotní přínos vyšší.
Diskuse
zpět na potraviny
zpět na ovoce

Meloun

Melouny lze u nás pěstovat v nejteplejších vinařských oblastech. U nás se pěstují dva druhy melounů - meloun cukrový ( ananasový) a meloun vodní. Pocházejí z teplých krajin Asie a Afriky, a proto mají vysoké nároky na teplotu během vegetace.

Meloun cukrový má menší žlutomasé plody, které bývají na povrchu síťované nebo žebernaté, po uzrání žluté až oranžově zbarvené.

Stejně jako všechny tykvovité mají velký obsah vitamínu A ( dýně - 4956 mg%, meloun - 600 mg%), dále pak vitamíny řady B ( B1, B2, PP, P ), vitamín C a minerální prvky.

Na teplotu je náročnější než vinná réva. Nesnáší trvalé deště, mlhu ani větší kolísání teploty. Také silnější větry poškozují rostliny.

Melouny vodní, které se koncem prázdnin objevují na trhu, mají velké, hladké plody se sytě zeleným povrchem a růžovou nebo červenou dužinou. Vyžadují ještě více tepla než melouny cukrové. Plná zralost se pozná podle toho, že stopka zasychá a meloun při poklepu zní dutě.