receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitwww.vegetarian.cz.
vegetarian.cz

Zpět na recepty

Zpět na hlavní jídla


RECEPTY Z HRAŠKY

HRAŠKA JE VYCHUCENÁ SMĚS HRACHU A BEZLEPKOVÝCH OBILOVIN K ZAHUŠŤOVÁNÍ A K OBALOVÁNÍ NAHRAZUJE TROJOBAL K PŘÍPRAVĚ TĚSTÍČKA Z HRAŠKY STAČÍ POUZE VODA NEOBSAHUJE LEPEK A VEJCE

Složení: Hrách ochucený sójovou omáčkou, česnekem, směsí koření a ingrediencemi z přírodních zdrojů. Vlastnosti vajec získává Hraška přidáním bezlepkových obilovin. Hraška neobsahuje přídatné látky a je vhodná i pro bezlepkovou dietu.

1.V HRAŠCE MŮŽEME OBALOVAT JAKOUKOLI ZELENINU

Abychom docílili lákavého výsledku, je však třeba připravit správně těstíčko a dodržet důležité zásady při smažení (viz tři níže uvedené zásady). Pak je úspěch zaručen.

a) Kromě tradičních zelenin, které se běžně obalují a smaží, jako je například květák, brokolice a nebo cuketa, můžeme v Hrašce připravit i růžičkovou kapustu (větší kousky buď rozkrojíme a nebo krátce předvaříme ve slané vodě) nebo žampiony, ty použijeme bez předchozí tepelné úpravy .

b) Velmi chutné je smažené čínské zelí nebo zelené fazolky

c) Vynikající je osmažená čerstvá paprika rozkrájené na kousky nebo osmažené plátky celeru. Celer je potřeba krátce předvařit ve slané vodě, neboť tak vynikne jeho lahodná chuť. Ze zkušenosti můžeme potvrdit, že úprava chutná i zarytým odpůrcům této zeleniny, kteří by ji jinak vůbec nevzali do úst.

V naší redakci v současné době probíhá test novinky "Hraška Vanilka" a v tomto těstíčku se namáčí a klade do rozpáleného oleje ovoce :-)













... Opravdovou lahůdkou jsou osmažené plátky cibule či smažený pórek nakrájený na kousky o délce asi 10 cm. Silnější kousky pórku buď podélně rozkrojíme a nebo krátce předvaříme ve slané vodě .


VARIANTY

Hraška pikantní Základní varianta, jejíž chucení přispívá k dobré stravitelnosti hrachu. Hraška jemná - na rozdíl od pikantní obsahuje méně sójové omáčky, koření a soli. Je vhodnější pro děti.

NUTRIČNÍ VLASTNOSTI

Bílkoviny – Hraška obsahuje ve 100 g 18,8 g bílkovin, proto zelenina obalená v Hrašce zasytí jako sýr, Klaso, Ceria, tofu.

Vláknina – Hraška obsahuje vyšší množství vlákniny (3,5 g ve 100 g)

Minerální látky – Hraška obsahuje vyšší množství hořčíku a vápníku, tj. látek důležitých v prevenci proti civilizačním chorobám Neobsahuje – cholesterol, lepek, vejce


VYRÁBÍ: CERIA, s.r.o., Brno, info@ceria.cz, tel.: 541 260 717. Hrašku lze zakoupit v prodejnách zdravé výživy. Zasílají ji i na dobírku.