receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz
Zpět na recepty

Salát z naklíčené čočky

4 lžíce čočky

1 malé čínské zelí

1 sáček oliv

6-10 ředkviček

olej

1 lžička cukru

sůl

2 lžičky citrónu

Čočku připravíme minimálně dva dny dopředu. Do misky nasypeme čočku, kterou jsme zalili vodou a necháme ji přes noc nabobtnat. Ráno, než jdeme do práce můžeme čočku slít tak, aby zůstala vlhká. Je vhodné ji přikrýt vlhkým papírovým ubrouskem, aby se zabránilo rychlejšímu vypařování a osychání. Misku necháme stát při pokojové teplotě. Večer ji propereme, aby nezasmrádla. Propírání opakujeme dvakrát denně a čočka nám postupně klíčí a přesto zůstává čerstvá až 5 dní. Pokud jí namočíme více, můžeme ji postupně spotřebovávat.

Nakrájíme, ředkvičky, čínské zelí, olivy a vše promícháme s naklíčenou čočkou. Přidáme kořenící přísady a opět promícháme. Salát je velmi svěží a lehký. Výborně se hodí i ke klaso-řízku s bramborovým salátem.