receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz


Druhý chod laktovegetariánsky.

Rozhovor pro Vegetarian.cz

Školní jídelna gymnázia Strakonice, je místo, kde se stravují studenti a také, v rámci vedlejší hospodářské činnosti, cizí strávníci. Společně se školou je to právní subjekt, financovaný krajem. Školní jídelna na základě přání studentů zavádí nový "druhý chod" hlavního jídla. Touto novinkou je jeho laktovegetariánské složení . Je ve fázi příprav, těsně před startem ... A právě o tom, jsme pro Vás připravili následující rozhovor s paní Dagmar Matějkovou, vedoucí školní jídelny při gymnáziu Strakonice.


Vegetarian.cz: Proč jsme se rozhodli začít s druhým chodem ve formě laktovegetaríánské?

Bylo to na popud studentů, kteří přišli s dotazem za ředitelem školy a pomohli mi zorganizovat průzkum zájmu. Také mi doporučili Vaše stránky, kde jsem Vaši redakci s úspěchem kontaktovala.

Vegetarian.cz:Jak velký zájem o druhý chod byl průzkumem zjištěn?

Průzkum jsem prováděla formou seznamů rozeslaných po třídách. Počet podpisů mezi studenty dosáhl 80%. Pokud pominu mladší studenty, kteří se podepsali jen k vidině výběru a neuvažovali o druhu jídla jaký chystáme, tak hodně střízlivý odhad skutečného zájmu je 20 % studentů což v našich podmínkách činí 120 obědů. Průzkum jsem ovšem nedělala mezi cizími strávníky, kteří se přizpůsobují jídelníčku bez problémů.

Vegetarian.cz: Jak to zvládáte po technické stránce?

Zajištění po technické stránce je zatím menší problém. Zápasím s vyhledáváním dodavatelů. Zcela mi schází zkušenost v tomto směru a nebýt Vaší pomoci, trvalo by mi vše daleko déle. Plánovala jsem začátek zkušebního provozu na leden, ale s Vaší pomocí to zvládnu od začátku listopadu. Další problém je v úpravě objednávacího programu, ale to už je věc programátorské firmy a jejích dodacích lhůt. Doufám, že se vše v pořádku stihne.

Vegetarian.cz: Snad nejdůležitější je přístup personálu školní kuchyně, to je důležité, ale i zajímavé a určitě inspirující pro ostatní?

Kuchařky se k problému postavily nad očekávání s kladným ohlasem. Sice mají z nových surovin strach, ale neschází jim chuť zkoušet, tak doufám, že se nám podaří pokrmy v takovém objemu připravit chutně. Pokud jde o hygienické předpisy myslím, že nebude větší problém než při běžném jídelníčku a podaří se nám je dodržet.

Vegetarian.cz:Jaká je skladba jídelníčků?

Tam si zatím nejsem moc jistá. Sestavování jídelníčků bude pravděpodobně moje práce. Časem uvidíme, jaká jídla se osvědčí. Předpokládám, že zpočátku zařadím jak jídla zeleninová, tak luštěninové pokrmy a i klasické omáčky se záměnou masa za rostlinné bílkovinné výrobky. Laktovegetariánský chod bude na objednávku. Polévka bude jedna společná pro oba chody a pokud bude zájem skutečně tak velký jak předpokládám, tak v případě, že bude polévka masitá, nabídnem i polévku bezmasou.

Vegetarian.cz: V jídelníčku jsou hlavní suroviny. V případě vegetariánské stravy je to pro většinu strávníků prezentace z jejich pohledu nových surovin?

Po pomoci Vaší redakce se mi ozvaly velké firmy. Ve čtvrtek přijede například s nabídkou pan Kuběna z Kalmy Frýdek Místek. Dále jsem domluvená s firmou EUROBI, která v pondělí 24.10. přijede společně s kuchařem a předvede kolegyním jak se s jejich výrobky zachází a také se domluvíme na nějakém jídle, které by nám v některém následujícím dnu pomohli uvařit v rámci bezmasého dne pro všechny strávníky tzn. cca 650 obědů. A pak budou následovat další.

Vegetarian.cz: Druhý chod ve formě laktovegetaríánské, to je způsob stravování, který zatím menší část strávníků v ČR postrádá. Pro naši redakci je Váš záměr takový zdravý pilotní projekt, který by mohl být návodem a inspirací pro ostatní, takže držíme palce ...

Doufám, že se nám vše podaří tak jak si představuji. Stálo to mě to nemalé úsilí a byla bych ráda, aby to byl krok kupředu. Každý náš strávník bude mít možnost volby jak se chce stravovat a snad se nám nová jídla podaří udělat atraktivní a chutná. Moc bych touto cestou chtěla poděkovat Vaší redakci za pomoc a ochotu.

Vegetarian.cz: Děkujeme za rozhovor a další výzvou je zajistit Vám normy pro vegetariánské vaření.


ED

Seznam jídelen s vegetariánskou alternativou můžete doplnit na adrese restaurace@vegetarian.cz. Vaše tipy a informace prosím zasílejte i na adresu jidelna@gymstr.cz, kde připravují přechod na laktovegetariánskou stravu. Ve spolupráci s paní vedoucí Matějkovou vás budeme informovat o dalším průběhu.

Diskusi na téma školní vegetariánské stravování naleznete zde.