receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz


   


Ukázka z kapitoly z knihy

PRŮVODCE (začínajícího) VEGETARIÁNA

                       Vesanto Melina a Brenda Davis

( O této knize se můžete více dozvědět v rozhovoru s lékařem vegetariánem MUDr. Zbyňkem Luňáčkem).


Proč být vegetarián?

Proč být vegetarián? Každý vegetarián by měl nějakou jinou odpověď. Vegetariáni hrají podle svých vlastních not. Mají odvahu pochybovat o přijatých zvycích, dokonce i o těch, které se respektují jako tradice. Velký počet vegetariánů jsou entusiasté zdraví, mají velké srdce, pokud jde o zvířata, a mnoho jich je hluboce oddaných ochraně životního prostředí. Prakticky není možné poznat vegetariána v davu. Zatímco někteří se jeví jako typy lidí, kteří jdou za rámec oficiální kultury, jiní jsou pracovníci na stavbě, televizní hvězdy, obchodníci, hokejoví hráči, maratónští běžci nebo babičky a dědečkové. Vegetariáni jsou různého věku a každé profese. Když někomu řeknete, že jste vegetarián, jeho typická reakce bude "já také nejím moc masa." Být vegetariánem se považuje za velmi dobrou věc, za něco, oč se mnoho lidí snaží.

Typy vegetariánů

Vegetarián se popisuje jako člověk, který nejí maso, drůbež ani ryby. Naproti tomu lidem, kteří do své stravy zahrnují jak rostliny, tak živočichy, se říká všežravci nebo nevegetariáni. Dva nejběžnější typy vegetariánů jsou laktoovo vegetariáni a vegani.

Lakto-ovo vegetariáni

Lakto-ovo vegetariáni nejedí maso, ale používají vajíčka (ovo) a mléčné výrobky (lakto). Někteří lidé jsou jen lakto-vegetariáni, jedí mléčné výrobky, ale nepoužívají vajíčka, a jiní jsou ovo-vegetariáni, používají vajíčka, ale nejedí mléčné výrobky.

Vegan

Vegani se straní všem výrobkům živočišného původu, včetně vajec, mléčných výrobků, želatiny (která se vyrábí se z kostí a spojovacích tkání zvířat), medu (produkt včel). Vegani se straní výrobkům živočišného původu nejenom ve své stravě, ale také v každém ohledu svého života. Typicky se vyhýbají koženému zboží, vlně a hedvábí, lojovým mýdlům a dalším produktům vyráběných ze živočišných ingrediencí.

Variace na téma "vegetarián"

V rámci dvou hlavních kategorií vegetariánů je zastoupeno mnoho variací, které závisí na motivaci, zkušenostech a jedinečných potřebách jednotlivce. Když se lidé stanou vegetariány, aby tak prospěli svému zdraví, pozorujeme u nich flexibilitu v používání živočišných výrobků. Avšak, když se lidé stanou vegetariány na základě etiky nebo náboženství, mívají větší tendenci k naprostému dodržování bezmasé stravy.

Na začátku mnoho vegetariánů spoléhá na mléčné výrobky a na vajíčka. Jak jejich znalosti a zkušenosti rostou, často začínají tyto živočišné výrobky nahrazovat rostlinnými potravinami, které jsou bohaté na bílkoviny, třeba výrobky ze sóji, luštěninami, ořechy a semeny. Tento přirozený vývoj je s každým překonaným rokem snažší. V posledních letech se na trhu dramaticky zvýšila nabídka konvenientních (mražených, sterilovaných, předem připravených) a velmi chutných vegetariánských alternativ. Většina obchodů s potravinami vede úchvatný výběr nemléčných mlék, vegetariánských "mas", tofu a dalších oblíbených vegetariánských pochoutek. Trend ústupu od používání živočišných produktů se odráží i v současných číslech, která srovnávají počet veganů k lakto-ovo vegetariánům. Před deseti lety se odhadovalo, že 5 až 10 procent ze všech vegetariánů jsou vegani, a 90 až 95 procent jsou lakto-ovo vegetariáni, zatímco současné průzkumy ukazují, že 25 až 40 procent všech vegetariánů jsou vegani.

I když mnoho vegetariánů ne tak docela odpovídá definici veganů, jsou jí velmi blízko. Někteří nejí žádné mléčné výrobky ani vajíčka, ale nezaobírají se stopami živočišných produktů v připravovaném jídle. Jiní příležitostně jedí plátky pizzy nebo zmrzlinový kornout, ale nekonzumují tyto výrobky pravidelně. Tato rychle rostoucí podsekce vegetariánské populace je svými stravovacími návyky a nutričními příjmy mnohem blíže k veganství než k lakto-ovo vegetariánství; tedy proto se lidem, kteří se takto stravují, často říká skoro-vegani.

Rozhodující faktory:

motivace k tomu, aby se člověk stal vegetariánem Cesta k vegetariánskému stylu života je dlážděná láskou - k naší společné existenci, k planetě a k sobě samotným. Mnohem méně záleží na tom, co nás k této cestě přivedlo, nebo jak daleko jsme na ní došli, než na tom faktu, že držíme určitý směr, který vede k mírumilovnějšímu, soucitnějšímu světu. Někdy je to jediný důvod, který motivuje k nalodění na tuto plavbu. Časem a s přibývajícími zkušenostmi se obvykle přidávají ještě další důvody a přesvědčení pokračovat ve vegetariánském stylu života se posiluje. Čtyři základní důvody, které lidé udávají, proč se staly vegetariány nebo vegany jsou:

1*. Pro podporu svého zdraví a/nebo uzdravení
2. Kvůli prosazování úcty k životu
3. Pro ochranu životního prostředí
4. Kvůli obhajobě náboženských nebo filosofických principů

V listopadové sérii článků se zastavíme na chvíli u bodu č. 1* a téma měsíce bude vliv vegetariánství na zdraví člověka.