receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz
Zpět



Selen

Z vegetariánského pohledu.

Selen je esenciální stopový prvek, kterému se v současnosti věnuje velká pozornost. Zejména proto, že jeho příjem z potravy je často nedostatečný také proto, že ČR patří k zemím s nízkým obsahem selenu v půdě. Selen má prokazatelné antioxidační účinky, které pomáhají při prevenci civilizačních onemocnění.

Selen spolu s vápníkem s velkou pravděpodobností snižuje riziko rakoviny, přinejmenším pro některé její typy.

Selen totiž slouží jako látka, která účinkuje spolu s různými enzymy, kterým se říká selenoproteiny, z nichž některé jsou aktivní jako antioxidanty a jiné jako detoxikanty rakovinotvorných látek. Několik studii prokázalo, že riziko rakoviny klesá s vyšším příjmem selenu z potravy, a některá práce také naznačuje ochrannou roli selenu z doplňků.

Naopak nízký příjem selenu je spojován s vyšším rizikem několika různých typů rakoviny. Přestože jsou důkazy přesvědčivé, bude nutné učinit další studie, než bude možné stanovit specifická doporučení tykající se příjmu selenu pro prevenci nebo léčení rakoviny.

Jeden typ selenoproteinů aktivuje hormony štítné žlázy, a proto je selen také důležitý pro normální růst a vývoj. Jiný typ selenoproteinů zase hraje roli v metabolismu svalů. Nedostatkem selenu může docházet k poškozením vedoucím k ateroskleróze a k riziku vzniku krevních sraženin, selen tedy snižuje i riziko infarktu. Důležitý je i pro reprodukční schopnost, protože ovlivňuje pohyblivost spermií a jeho nedostatek zvyšuje pravděpodobnost samovolného potratu. Tělo potřebuje selen i při akutních zánětlivých onemocněních.

Rozhodně tedy má smysl konzumovat doporučené denní dávky selenu.

Denní dávka selenu se měří mikrogramech. Pro srovnání u vitamínu E a C se měří v miligramech. Názory odborníků na to, jak velká by měla být doporučená denní dávka selenu, se však rozcházejí. Zdá se, že by to mělo být přibližně 50 až 200 mikrogramů a horní hranice by se měla pohybovat kolem 400 mikrogramů. Obzvlášť ohroženi nedostatkem selenu jsou kuřáci, protože jejich tělo využívá selen k aktivaci obrany proti škodlivým látkám. Doporučené denní dávky živin pro těhotné a kojící ženy naleznete v průvodci vegetariána.

Velkými zdroji selenu v rostlinné říši jsou para ořechy (jediný para ořech obsahuje přibližně 110 mikrogramů selenu a dodá potřebné množství selenu na celý den) a jiné ořechy a semena, celozrnné obiloviny (šest porcí celozrnných obilovin dodává asi 90 procent potřebné denní dávky), sojové boby, mléčné výrobky, jablečný ocet a hnědá rýže. V ovoci a zelenině bývá selenu jen nepatrně.

Přestože jeho stopové množství potřebné v těle by nás mohlo vést k mylné myšlence, že ho není zas až tolik třeba, výše uvedená fakta o souvislosti jeho příjmu s různými onemocněními, hovoří právě naopak. Proto je nutné si příjem tohoto prvku hlídat.

red