Sodík je pro tělo velmi důležitá minerální látka. Chemicky patří mezi alkalické kovy. Je důležitý především pro svou schopnost zadržovat vodu v organismu a chránit tak tělo před velkými ztrátami vody. Je také nutný pro vedení nervového vzruchu a k udržení svalové dráždivosti. Podporuje metabolismus minerálů, udržuje vápník v krvi v rozpustném stavu. Je důležitý pro růst. V těle by měl být v rovnovážném stavu s draslíkem, neboť je-li jednoho z nich nadbytek, dojde ke zdravotním potížím (mnoho sodíku - zadržování vody v tkáních, mnoho draslíku - vylučování sodíku z organismu).
Podle výšky doporučené denní dávky patří sodík mezi makroelementy (makroprvky), jejichž základní vlastností je vysoká denní potřeba v řádech stovek miligramů. V případě sodíku je doporučená denní dávka 125 - 500mg .
Přirozeným zdrojem sodíku pro vhodně se stravující vegetariány je zelenina (květák, mrkev, špenát, hlávkový salát), další rostlinné produkty a voda, které zcela postačí k pokrytí denní potřebné dávky sodíku. Největším zdrojem sodíku pro organizmus je kuchyňská sůl, přidávaná k dochucení pokrmů a do různých potravin. (Zde je vhodné uvést, že mnohem vhodnější je sůl mořská, neboť obsahuje mnohem více dalších minerálů.) Člověk si většinou neuvědomuje, že přisolování z hlediska potřeby sodíku není vůbec nutné.
Mnoho lidí (i vegetariánů) doporučenou denní dávku mnohonásobně překračuje, neboť si neuvědomuje, že sodík je obsažen téměř ve všem, co jíme a pijeme - v zelenině, kupovaných hotových potravinách (sýry, pečivo...), kořenících směsích, v často přidávaném glutamanu sodném, ve vodě i v prodávaných minerálních vodách. (V tomto ohledu je vhodné sledovat etikety na potravinách a vodách, které nám o obsahu sodíku mohou napovědět.) Nehledě na to, že si množství sodíku v přijímané potravě ještě mnozí zvyšují dalším přidáváním kuchyňské soli přímo na talíři.
Proto většinou vznikají zdravotní obtíže z nadbytku sodíku. Nadbytek nám může způsobit ledvinové kameny nebo zvýšenou lámavost kostí (protože nadbytek sodíku způsobuje ztráty vápníku).
Další ohrožující zdravotní obtíží je hypertenze. Přemíra soli může způsobovat některé bolesti hlavy, protože dochází ke zvýšení tlaku v lebečních dutinách. Nadbytkem soli se též zvyšují revmatické bolesti a zhoršuje se epilepsie. V tomto případě je třeba příjem sodíku, tedy soli, výrazně omezit. Při omezení solení v úpravě pokrmů je možné zvýraznit jejich chuť různými bylinkami nebo jinými dochucovadly (např. octem).
Za normálních okolností je malá pravděpodobnost nedostatku sodíku v lidském organismu.
Nedostatek sodíku obvykle nevzniká jeho nedostatečným příjmem, ale zvýšeným zadržováním vody nebo zvýšeným vylučováním tohoto minerálu. K velkému úbytku sodíku dochází při velké fyzické námaze, v horkém prostředí, při zvýšeném pocení, při nervovém vypětí. Jeho nedostatek se může projevit bolestmi hlavy, zvracením, svalovou slabostí, křečemi, zmateností. Jedině v těchto případech je vhodné zvýšit přísun sodíku (přisolením, užitím minerálky,..).
Stejně jako je tomu u všech ostatních minerálů (i vitamínů), pro optimální zdravotní stav je třeba příjem i výdej sodíku sledovat a upravovat jej podle aktuální zdravotní i jiné situace.