receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitExistují vědecké důkazy ...
...
zpět na otázky

Odpovědi čtenářům

Dobrý den,

Dobrý den, měla bych jeden dotaz ohledně mého zdraví. Je mi 17 let a už přes rok jsem laktotovovegetariánka. Před třemi týdny jsem ale přechodila bez léčení zánět močového měchýře a následně dostala zánět ledvin, byla mi nasazena silna antibiotika a zanet uz relativne zmizel.

Podle krevnich vysledku mi ale bylo zjisteno velke mnozstvi cholesterolu v krvi 7,8 a máma chce abych začala jíst alespoň ryby že to mam prý z toho že jsem vegetariánka. Mě se to ale moc nezdá, hledala jsem na internetu různé informace a všude bylo že právě vegetariánství je pro snížení cholesterolu vhodné. Můžete mi prosím napsat svůj názor? Nemohl by se mi ten cholesterol například zvýšit tím že mám teďo trochu sníženou funkci jater a jedla jsem v poslední době hodně piškotů, které prý obsahují velké množství cholesterolu a celkem dost jsem měla i domácích vajíček? Prosím napište mi svůj názor.

Mockrát děkuji

Jitka P.

Odpověď: Vegetariáni majú vo všeobecnosti nízke hladiny lipidových parametrov. Pri ochorení pečene (jater) dochádza k zvýšeniu hladín cholesterolu. Treba urobiť vyšetrenie ( pečeňové testy) a USG pečene, pretože znížená funkcia pečene môže byť spôsobená užívaním antibiotík.

Na zlepšenie funkcie pečene treba okrem liekov (napr. Flavobion), jesť aj tvaroh, červenú repu, chren atď. ak nechcete ryby. Cholesterol okrem toho, že ho príjimame vo forme vajíčok, mäsa atď. sa tvorí aj v organizme. Organizmus potrebuje denne asi 300 mg cholesterolu, z ktorého sa budujú dôležité látky v organizme (rôzne hormóny). Dôležité je, aby nebola vysoká hladina LDL cholesterolu, lebo ten sa oxiduje a oxidovaný LDL sa ukladá v cievach (tvorí sa penová bunka) a napomáha ateroskleróze.

odpovídal: primář Doc.Ing. Pavel Blažíček,PhD.


Vaše dotazy na odborníky můžete zaslat na adresu:dotazy@vegetarian.cz