receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz



zpět



Rozhovor se Stanislavem Pilařem

(společnost ASP - obilné mléko, Vajahit)

S panem Pilařem jsme se setkali před Vánocemi, kdy společnost ASP vyšla na trh s novým výrobkem Vajahitem, náhradou vajíček a výrobkem bez cholesterolu. Uplynula nějaká doba a setkali jsme se znovu, abychom si popovídali, jak se Vajahit uchytil na trhu, jaký je ohlas zákazníků a co má firma připraveno nového.

Vegetarian.cz: Jak jste uváděli Vajahit na trh?

Stanislav Pilař: Jeho uvádění na trh bylo hodně složité a to z toho důvodu, že zatím žádná náhrada vajec na trhu nebyla. Museli jsme zákazníky seznámit s použitím Vajahitu. Když se řeklo Vajahit, tak každý viděl nějaký podvod, který na své zákazníky firma připravila. Dalo nám to spoustu práce a přesvědčování. Ve spolupráci s paní MUDr. Kunovou, která je uznávaná výživářka v České republice. S její pomocí jsme udělali takový obchodní koncept, jak tento produkt nabídnout, a jak ho prodávat. Oslovili jsme vegetariány a spotřebitele, kteří měli problémy s cholesterolem. Těm jsme nabídli produkt s téměř nulovým obsahem cholesterolu. Bylo hodně firem, které pracovali s živočišnými vejci a tvrdili, že s naším produktem nelze pracovat. Ale samotní lékaři a zákazníci, kteří vyzkoušeli náš produkt, je přesvědčili o opaku.

Vegetarian.cz: Z hlediska nás vegetariánů (laktovegetariánů, veganů…) takovýto produkt na trhu zcela jasně chyběl, kdo vás k tomu inspiroval, jak se stalo, že se výrobek objevil na trhu?

Stanislav Pilař: Pobýval jsem nějaký čas ve Spojených státech a poznal jsem věci, které se týkají zdravého životního stylu právě ze států, kde to již několik let funguje, tak jsem tehdy jako první dovezl do České republiky sušené sojové mléko. Začal jsem s touto surovinou na českém trhu pracovat. Přemýšleli jsme co dál. Chtělo to něco, co by nasytilo a co by bylo zároveň přínosem pro zdraví. Zabýváme se velkoobchodním prodejem pro pekaře, tak jsme přišli na to, že cena vajíček neúměrně stoupá a na druhou stranu přibývá lidí, kteří ze zdravotních důvodů nemůžou vajíčka jíst. Hledali jsme kompromis, hledali jsme nějakou surovinu, která by tento problém vyřešila. To se nám podařilo s pomocí naší technoložky paní Aleny Pulpánové.

Chtěli jsme, aby byl tento výrobek všestranně použitelný. Byly tady nějaké možnosti náhražek, které buď fungovaly při pečení bábovek nebo fungovaly při výrobě palačinek, ale zase nebyly vhodné při obalování řízků. Dlouho jsme to zkoušeli, až se našla receptura taková, která na 99% funguje jako vajíčko. Tuto recepturu jsme si nechali patentovat a máme ji chráněnou jak v České republice, tak v celé Evropě.

Vegetarian.cz: Vypadá to jednoduše, ale určitě je za tím velké množství prácem, když se uvádí na trh nějaký nový výrobek, je zde i nedůvěra. Vegetariáni preferují výrobky čerstvé, přírodní a toto je vlastně směs, která je namíchaná. Podařilo se vám tyto obavy překonat a je již vidět větší zájem o tento výrobek?

Stanislav Pilař: Myslím si, že určitě. Jeden z takových důvodů proč začali zákazníci Vajahit používat a přesvědčovat se, že je dobrý, je, že měli problémy s trvanlivostí u vajec, zejména v letních měsících. Druhou věcí je nebezpečí salmonely, které je u Vajahitu eliminováno tím, že jsou použity výhradně složky rostlinného původu.

Vegetarian.cz: Vajahit je výrobek, který nám vegetariánům na trhu určitě chyběl. Přáním je, aby se tento produkt začal používat i v jídelnách a v restauracích. Myslíte si, že je reálné v krátké době realizovat používání Vajahitu v těchto zařízeních, například smažený květák, žampiony, sýr nebo je to hudba budoucnosti? Mohli by naši čtenáři nějak pomoci?

Stanislav Pilař: Určitě. Máme vypracován koncept prodeje a distribuce tohoto výrobku, kde chceme postupně oslovovat od mateřských škol a školních jídelen počínaje a konče vojenskými útvary. Hledáme možnosti a jsme rádi, když nás osloví každý člověk, který by nám chtěl v našem úsilí pomoci a tento výrobek propagovat. Rád bych přivítal i pomoc České společnosti pro výživu a vegetariánství. Myslíme si, že tento výrobek má budoucnost.

Vegetarian.cz: Kdo je garantem složení Vajahitu. Zda není geneticky modifikovaný, jestli nejsou použita například barviva. Jakým způsobem má toto společnost ASP ošetřeno?

Stanislav Pilař: Naše jistota spočívá v certifikaci všech surovin, které používáme. Žádné suroviny nejsou geneticky modifikované. Tyto certifikáty nám dochází s každou zásilkou této suroviny. Ale přesto ještě sami pro sebe si necháváme dělat svoje certifikáty. Donedávna se to dělalo ve Freinburku v Německu, kde byla jedna z mála akreditovaných laboratoří. Protože chceme tento výrobek vyvážet i do zahraničí, museli jsme mít nezávislou kontrolu této laboratoře. Další věcí, kterou Vajahit splňuje je, že jsme obdrželi známku správné výživy. Tato společnost garantuje odběrateli a zákazníkovi, že to, co je uvedeno na obalu, je opravdu ve výrobku obsaženo. Je to garance pro malospotřebitele.

Vegetarian.cz: Nabízí vaše společnost mimo Vajahitu i jiné výrobky?

Stanislav Pilař: Ano. Dalším z výrobků, který máme patentově chráněný na celém světě, je obilné mléko, které je již mezi zákazníky hodně známé a používané. Je to výrobek, který je vhodný pro alergiky na kravské mléko, neobsahuje laktózu. To by nebylo až tak závratné, protože těchto výrobků je již na trhu více, ale jako jediný náš výrobek obsahuje vysoké procento ovesné vlákniny, která je speciálním způsobem ošetřena, aby vykazovala co možná nejvíce vitamínů, minerálů, jako by byla v surovém stavu. Největší výhodou tohoto výrobku je, že v této vláknině je tzv.B - glukan, který výrazně snižuje cholesterol v krvi, což je klinicky ověřeno.

Vegetarian.cz: Ve vašem sortimentu jsou také jiná mléka než ovesná?

Stanislav Pilař: Naše společnost se snaží vyjít vstříc svým zákazníkům. Kromě ovesného mléka vyrábíme také kokosové a sojové mléko, různá ochucená mléka. Patří sem i kukuřičný nápoj, který vzhledem k vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin je velmi vhodný pro spotřebitele s vysokou hladinou cholesterolu v krvi.

Vegetarian.cz: Znovu se vás zeptám na prosazení těchto výrobků u nás?

Stanislav Pilař: Naše společnost začínala s těmito produkty na českém trhu jako první. Můžu říci, že v dnešní době máme silné postavení mezi výrobci. Samozřejmě je to díky kvalitě našich výrobků, které jsou pravidelně testované. Jako jedna z mála firem vyvážíme naše výrobky, právě pro jejich kvalitu, do zahraničí. Vyvážíme do Polska, Rakouska, Anglie. Ŕíká se, že kdo se dostane na anglický trh, tak opravdu musí splňovat ta nejtvrdší kritéria a ve světě už něco znamená. Nám se to podařilo i přes to, že Angličané jsou hodně konzervativní. Naše výrobky si oblíbili jak vegetariáni, tak makrobiotici.

Vegetarian.cz: K tomuto úspěchu vám samozřejmě gratulujeme. Ve vaší nabídce jsou také ovocné a hroznové cukry. Z hlediska výživy je zřejmě ovocný a hroznový cukr a med společně se sladěnkou nejlepší alternativou slazení.

Stanislav Pilař: Jedním ze zdravějších cukrů je fruktóza, což je ovocný cukr, který se používá místo sacharózy jako takové. Díky dobrému štěpení fruktózu mohou používat i diabetici po domluvě s lékařem. Co se týká hroznového cukru, tak ten slouží spíš jako energetický doping pro člověka. Používá se při nechutenství např. u malých dětí. Velké uplatnění má také pro sportovce a lidi, kteří těžce pracují.

Vegetarian.cz: Mezi další vaše produkty patří pudinky, které se dají velmi dobře využít na dovolených.

Stanislav Pilař: Tyto pudinky jsou složeny z klasických škrobů, ale nejsou míchány s kravským mlékem, neobsahují laktózu. Zde používáme sojové mléko. Tento výrobek je velmi lehce stravitelný, nemá tolik kalorií a tuků, neobsahuje mléčné bakterie.

Dále nabízíte hořické trubičky, připravujeme je s Vajahitem. Hlavním důvodem proč jsme dali tento výrobek na trh je, že v naší stravě chybí vláknina. Snažíme se s každým výrobkem přispět ke zdraví člověka. Navíc je slazen fruktózou, takže to mohou jíst i diabetici.

Vegetarian.cz: Vyrábíte také kokosové mléko a kukuřičný nápoj, můžete nám povědět o nich více?

Stanislav Pilař:Kokosové mléko Kokos jako takový má protialergické účinky. Máme již velmi dobré zkušenosti s používáním kokosového mléka např. u lidí s lupenkou. Opravdu při pravidelném užívání kokosového mléka se tito lidé postupně zbavují tohoto kožního onemocnění. Kukuřičný nápoj je vyroben z kukuřičného sirupu, který je použit jako sladidlo. Obsahuje vlákninu a co je nejdůležitější, nemá žádný cholesterol.

Vegetarian.cz: Na závěr bych chtěl znovu zopakovat, že vaše firma garantuje, že ve vašich výrobcích kromě syrovátky z mléka, nepoužíváte žádné živočišné složky?

Stanislav Pilař: Ano je tomu skutečně tak

Vegetarian.cz: Chtěl byste něco vzkázat čtenářům Vegetarian.cz ?

Chtěl bych říci jen jedno a to, aby naše výrobky alespoň jednou zkusili a sami se přesvědčili o všem, co jsme zde uvedli.

Vegetarian.cz: Děkujeme za rozhovor.

L.V.