receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz
Zpět


Černý jeřáb - Aronia

Teprve v šedesátých letech tohoto století se začal u náš pěstovat černý nebo černoplodý jeřáb, správně arónie (Aronia melanocarpa). Arónie je keř, dá se však pěstovat i jako strom, naroubovaná na příbuzný jeřáb ptačí. Pochází ze severní Ameriky a tam se pěstuje od počátku 18. století. K nám přišla z bývalého Sovětského svazu. Plody jsou podobné jedlým jeřábům, ale jsou temně fialové až černé. Šťáva je natrpkle nakyslá, má rubínově červenou barvu. Plody jsou malé malvice, trvanlivé, natrhané vydrží měsíc i déle. Mají až 16% cukrů, nejvíce fruktózy a glukózy, malé sacharózy, dále ovocné kyseliny, pektin, tanin, vitamín C, vitaminy skupiny B, hodně provitaminu A, dále rutin. Z minerálních látek draslík, vápník, hořčík, železo, měď mangan, molybden kobalt, jód, fluór, antokyanová barviva. Biologicky je to nesmírně cenné ovoce. Snižuje krevní tlak, tlumí bolestivost, zlepšuje metabolismus, je vhodné pro diabetiky.

V potravinářském průmyslu se plody uplatňují jako přírodní barvivo do cukrovinek, nápojů apod. V domácnostech z nich můžeme připravit šťávy, sirupy, chutné víno, likér. Stejně tak džemy ve směsi s bezinkami, jablky, hruškami. Výborné jsou kompoty. Při jejich přípravě však musíme v cukerném nálevu plody předvařit a pak tímtéž nálevem zalít. Dají se podobně jako borůvky, použít jako náplň do koláčů spolu s vrstvou strouhaných jablek a drobenkou na povrchu.