receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz
Zpět


Jablko

Podle průzkumů v poslední době většina obyvatel naší republiky upřednostňuje jablko před ostatními druhy ovoce. Roční spotřeba na 1 osobu u nás činí 23 - 26 kg.

Existují tisíce kulturních odrůd. Na světě se nejvíce pěstuje Golden Delicious a Red Delicious. U nás už několik let v soutěžích chuti i krásy na Zahradě Čech v Litoměřicích vyhrává odrůda českého šlechtění "Rubín" a z něj selektovaná sorta "Bohemia".

I když je v tomto základním ovoci poměrně málo vitamínů, mají značný zdravotní význam. Obsahují cukry, ovocné kyseliny, minerální látky (draslík, hořčík, vápník, železo, fosfor, síru, mangan aj.), pektiny, třísloviny, vonné látky, celulózu, v čerstvém stavu enzymy urychlující trávení. Mají převahu zásaditých prvků. Hodí se do odlehčovacích diet, při chorobách krevního oběhu. Čaj ze slupek působí dobře při revmatismu, jaterních a ledvinových chorobách.

Jablka můžeme jíst čerstvá celý rok. Lze z nich připravovat moučníky, kompoty, mošty, jablečný ocet, čatní.

Dobrá jsou jablka na jemno postrouhaná spolu s mrkví s citrónovou šťávou, troškou za studena lisovaného oleje a s medem nebo přírodním cukrem.