receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz
Zpět


Mučenka - granadilla

Také pod názvem passion-fruit nebo maracuja jsou známy plody tropických lián pocházejících z Brazílie, dnes pěstovaných v Indii, Austrálii, na Srí Lance, v Jižní Americe a Africe, také v Kalifornii. Okrasný druh mučenky zvaný "Kristova koruna" s krásnými květy býval pěstován v našich domácnostech. Rod mučenka je velice rozsáhlý a zahrnuje asi 350 druhů. Jako ovocné jsou nejznámější 3 - 4 druhy. Mučenka jedlá (purpurová, Passiflora edulis) nesoucí ovoce velikosti slepičího vejce, fialové barvy, uvnitř podobně jako u granátového jablka vyplněná semeny obalenými rosolovitou, šťavnatou dužninou (míškem). Má asi 17% sacharidů, 2,2% kyselin. Obsahuje velmi mnoho provitamínu A, také vitamíny B, PP a vitamín C jako citrusy. Šťáva je chutná a velmi aromatická.

Mučenka křídlatá (P. Quadrangularis) má žlutozelené plody. Mučenka čtyřhranná má velké žlutavé plody a dužninu červenou. Mučenka pruhovaná (P. Ligularis) má tvrdé žluté až oranžové oplodí a uvnitř černá semena obalená průsvitnou dužninou. Všechny mučenky se jedí čerstvé, jsou chutné, sladkokyselé, po rozkrojení se obsah vyjídá lžičkou. Často se přidávají do tropických nápojových směsí, které zchutňují a zvýrazňují. Také se jimi aromatizují ovocné čaje, vyrábějí se zmrzliny apod. Šťáva nebo džus z učenek se osvědčuje při poruchách spánku a vysokém krevním tlaku. Z mučenkového džusu si můžeme připravit slavnostní hrušky. Oloupané a odjadřincované hrušky (4 - 8) povaříme asi 10 minut v 3 dl džusu spolu s 50 g nasekaných datlí. Dáme vychladit a ozdobíme šlehačkou.