receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz
Zpět


Opuncie - nopál - tuna

V 16. století přivezli španělští mořeplavci do Evropy statný kaktus s plochými články, který plodí až 300 g těžké bobule, od zelených přes žlutou až červenavou barvu.

Nopál (Opuntia ficus indica) má plody šťavnaté se sladkou chutí. Nazývají se také indické fíky nebo kaktusové hrušky. Pěstování nopálu se značně rozšířilo na Sicílii. Sklízí se zde v srpnu a druhá úroda je v listopadu. Hodně se vyváží do USA. Existuje i další "kaktusové ovoce" - jiného druhu opuncií, tzv. tuna (Opuntia megacantha) - větší a chutnější, pěstovaná hlavně v Mexiku.

Bobule opuncií se jedí za syrova, obsahují mnoho semen. Plané rostliny mají na plodech trny, zušlechtěné někdy jen jemné chloupky, které se stírají před jídlem. Mají až 14% cukru, vitamíny C, B. Připravují se z nich dezerty, moučníky, saláty, zavařeniny, nápoje.

V Americe se peče páj s tunou a jablky. 2 šálky mouky, 1/4 lžičky soli, 3/4 šálku studeného másla se promne na drobenku. Pak se zapracují 3 - 4 lžíce chladné vody, spojí se v těsto a dobře propracuje. Nechá se asi 2 hodiny uležet v chladničce. Potom se rozválí na 2 placky a jedna se přenese do koláčové formy. 4 plody nopálu a 4 jablka nakrájíme na plátky, promícháme s 1/3 šálku cukru, lžičkou skořice, špetkou mletého hřebíčku a nového koření. Koláč se naplní, pokape máslem a přikryje druhou plackou. Ta se propíchá a koláč se dá péci do předehřáté trouby.