receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz
Zpět


Višeň

V obchodech čerstvé plody višní téměř nekoupíme, pouze kompoty, džemy, skvělé šťávy a limonády. Také se kandují a suší jako rozinky, nakládají se s cukrem do medu.

Višeň obecná (Cerasus vulgaris) dává množství odrůd višní pravých (kyselek) s tmavou šťávou, amarelek s nebarvitou šťávou a sladkovišní (skleňovky, sladkovišně pravé). Obsahují od 8 do 14% cukru, do 1,5% ovocných kyselin (jablečná, citrónová, jantarová, také salicylová), pektin, minerální látky (vápník, železo, draslík, hořčík, mangan, bór, zinek, fosfor aj.), málo vitamínu C, karoten a vitamíny skupiny B, dále třísloviny a barviva. Višně jsou tedy spíše zdrojem minerálních látek a mají také vliv na snižování horečky, posilování kapilár, jsou dobré proti zánětům. Pro vysoký obsah jódu jsou vhodné pro nemocné se štítnou žlázou a s bolestmi páteře.