receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz
Zpět


Červená řepa

Červená řepa (Beta vulgaris var. crassa) je příbuzná cukrovce, mangoldu. Byla známa už ve starověku, pochází ze severního pobřeží Středozemního moře. Nejvíce se pěstuje ve východní Evropě a USA. Existují rozmanité typy - červené, s červenými a bílými kruhy, bílé a žluté. Nejkvalitnější jsou červené. Jsou i různé tvary - ploše kulovité, kulovité, válcovité.

Červená řepa obsahuje menší množství kyseliny šťavelové, proto pozor u nemocných močovými kameny. Z cukrů (má jich od 2 - 12%) je poměrně mnoho sacharózy - proto menší dávky řepy u diabetiků. Obsahuje také mnoho pektinu, který podporuje vylučování cholesterolu, olova i radioaktivních látek. Má vyšší obsah bílkovin (l - 3%) s cennými aminokyselinami prospívajícími metabolismu mozku.Betain působíprotiskleroticky a chrání játra. Vitamínů nemá mnoho - asi 15 mg vitaminu C, málo karotenu, dále vitamin Bl, B2. Obsahuje však barviva (antokyany - červené) prospěšná proti vysokému tlaku krve, pro pevnost kapilár. Řepa je bohatá na draslík a hořčík - proto je vhodná při ateroskleróze, vysokém tlaku, při nemocech srdce a krevního oběhu. Má velmi vysoký obsah železa - nejvíce ze zelenin, také mědi, takže je prospěšná pro tvorbu krve. Obsahuje spoustu mikroprvků - jód, mangan, obsahem zinku předčí ostatní zeleniny, dále fluor, kobalt, lithium, vanad a další. Ty ve svém komplexu podporují tvorbu inzulinu, zrakovou ostrost, ochranu před infarktem, tvorbu krve a metabolismus vůbec. Čerstvá šťáva z řepy (l/2 sklenice 3 x za den) se doporučuje při rakovinných onemocněních, chorobách jater, v rekonvalescenci apod.

V USA je oblíben salát, který se připravuje na Den díkůvzdání: z l/2 kg vařené, tence nakrájené řepy, koleček cibule a pomeranče se zálivkou ze 2 lžic oleje, 2 lžic citrónové šťávy, špetky tymiánu, skořice, pepře a soli.