receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz
Zpět


Kardy

Je to vzácná, chutná zelenina příbuzná artyčoku (Cynara cardunculus). Pojídají se dlouhé křehké řapíky listů, zbavené čepele. Je to zelenina stará, ze Středomoří. Do Evropy se dostala v 16. Století a je nejvíce pěstována ve Francii, Belgii, Anglii, Španělsku, Itálii i v severní Africe.

Vypadá jako obrovský nádherný stříbrný bodlák. Je teplomilná, vytrvalá, ale u nás se dá pěstovat. Buď jako jednoletá, nebo se pokrývá proti mrazu pro příští léta.

Kardy je dietetická zelenina pro diabetiky, žlučníkáře, revmatiky. Prospívá i při ateroskleróze. Má cenné obsahové látky: hořčinu cynarin, třísloviny, flavonoidy, inulin, slizy, enzymy. Obsahuje tak mnoho minerálních látek - draslík, vápník, fosfor, hořčík aj., z vitamínů C, karoteny, vitaminy B. Sušené listy (bez řapíku) se používají na léčivé čaje při nemocech žlučníku, zbavují játra jedovatých látek a jsou vhodné pro diabetiky.

Z kardů připravujeme jemné bílé polévky, vařené se podávají s máslem, sýrem, opraženým sezamem, strouhankou, mandlemi. Dají se zapékat, dělat z nich omelety, nebo smažit v těstíčku, např. sýrovém. Pokrájené kardy (l kg) (asi 6 cm) uvaříme 10 minut v osolené vodě. Těstíčko připravíme z 250 g hladké mouky, sklenky mléka, trochy sójové mouky, 2 lžic oleje, 3 lžic strouhaného sýra, 2 lžic sekané petrželky a soli. Kardy namáčíme v těstíčku a smažíme v tuku.