receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz
Zpět


Tykev velkoplodá

Patří do skupiny tykví (Cucurbita maxima) s nejrozmanitějšími plody - od okrasných malých tykviček až po obří "Goliáše". Pochází z Peru a je známa nejméně 3000 let. Plod je kulovitý, zplošťelý i válcovitý a dosahuje hmotností až několik desítek kilogramů.

                            

Plody mají většinou oranžovou dužninu a používají se nezralé jako zelenina, zralejší k výrobě kompotů, náplní koláčů. V USA je součástí oblíbeného tykvového koláče. Oblíbeny jsou i v Japonsku. Koláčové nasládlé typy jsou nazývány "Hokkaido" Na rozdíl od jiných druhů dýní má výhodu, že se nemusí loupat. Ta se může jíst syrová, má příjemnou máslovou chuť. Lze ji ovšem připravovat na stovky způsobů. Dá se vařit, smažit, grilovat i zapékat na sladko. A labužníci z ní dokonce připravují i svíčkovou!.

Tykev velkoplodá má podobné složení jako tykve zeleninové až na to, že má vysoký podíl karotenu ve své oranžové dužnině. Jako ostatní tykve příznivě ovlivňuje činnost srdce, ledvin, trávicího ústrojí, je vhodná při ateroskleróze, dně, diabetu, revmatismu.