receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitKonference EVU 2001
Istanbul 2001

Zpět na recepty

Zpět na hlavní jídla


Lilek po s'čchuansku

1 lilek o váze 300 - 400 g

1 lžička chilli omáčky

několik stroužků česneku

2 lžíce sojové omáčky

1 lžíce sezamového olivového oleje

1 lžička cukru krupice

3-4 lžíce oleje na smažení

Lilek oloupeme, omyjeme podélně rozkrojíme na čtyři kusy a nakrájíme asi na 0,5 cm tenké plátky. V pánvi na středním ohni ohřejeme 2-3 lžíce oleje, do horkého vhodíme česnek (prolisovaný), lehce osmahneme a pak vložíme nakrájený lilek. Za stálého míchání smažíme 5-6 minut a občas přilijeme troch vody, aby se lilek nepřipálil, potom jej dáme na talíř.

Na pánvi na malém ohni znovu ohřejeme zbytek oleje, přidáme chilli omáčku, cukr a mícháme. Když v omáčce cukr roztaje znovu vložíme lilek, přilijeme sojovou omáčku a naběračku vody, osolíme a dusíme na mírném ohni až lilek docela změkne a vpije pikantní omáčku. Než se voda vyvaří pokapeme sezamovým olejem.