receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitwww.vegetarian.cz.
vegetarian.cz

Zpět na recepty

Zpět na hlavní jídla


Zapékané brambory s brokolicí a sýrem

1 kg brambor, 1 ks brokolice

4 lžíce mražené zeleniny
(mrkev, kukuřičky, paprika ...)

2 lžíce olivového oleje

70 g másla, 200 g eidamu

1 lžíce sojové omáčky

sůl, grilovací koření

Brokolici omyjeme, naporcujeme a vložíme do hrnce s ostatní zeleninou. Podlijeme 1 hrnkem vody, dvěma lžícemi olivového oleje, zakapeme kvalitní sojovou omáčkou (nejlépe přírodně fermentovanou), mírně osolíme a necháme na mírném ohni vařit do změknutí. Poté hrnec odstavíme a zeleninu necháme vychladnout.

Brambory opereme a uvaříme ve slupce. Po oloupání je prolisujeme přes kovové kolečko používané na bramborový salát.

Varnou misku vymastíme máslem a vrstvíme střídavě brambory a zeleninu, kterou jsme proložili proužky tvrdého sýra. Horní vrstvu posypeme grilovacím kořením a posypeme strouhaným sýrem. Zbytek zeleninového vývaru vlijeme na misku a vše dáme do trouby zapéct. Podáváme s rajčatovým salátem.

Variace: eidam zaměnte za čedar, použijte sladké brambory a bylinky estragon nebo bazalku ...