Suroviny:
400 g přírodního tofu, 1 velká cibule, 1 kg brambor (varný typ A – B), 1 červená paprika, 1 čerstvá chillli paprička,6 lžic rostlinného oleje neutrální chuti, 30 ml sójové omáčky, půl lžičky mleté pískavice, 3 lžičky grilovacího koření, 5 lžic rajčatového protlaku, 3 plechovky krájených rajčat,
300 g zeleninového vývaru, sůl, 4 lžíce bílého vinného octa, 1 plechovka červených fazolí kidney, 20 g hořké čokolády (min. 80% kakaa), špetka mleté skořice, kajenský pepř (nemusí být)
Postup
Rukama vymačkáme z tofu tekutinu a vidličkou nebo prsty jej rozdrobíme.
Cibuli nakrájíme nadrobno.Brambory oškrábeme a nakrájíme na zhruba dvoucentimetrové kostičky. Papriku očistíme, omyjeme a nakrájíme na menší kousky, chilli papričku omyjeme, očistíme, rozpůlíme a se semínky nebo bez (podle požadované pálivosti) nakrájíme nadrobno.
V pánvi zahřejeme 5 lžic oleje a tofu orestujeme na prudkém ohni (asi 5 min) dozlatova. Přidáme sójovou omáčku a za stálého míchání opékáme ještě cca 2 min. Sejmeme z ohně.
V širokém hrnci rozpálíme 1 lžíci oleje. Přidáme mletou pískavici, grilovací koření a rajčatový protlak a na prudkém ohni orestujeme za stálého míchání dohněda. Snížíme teplotu, přidáme nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět (cca 2 min). Za stálého míchání přidáme rajčata z plechovky, brambory, chilli papričku a vývar, ochutíme solí a octem a přivedeme ještě jednou k varu. Přikryjeme pokličkou a necháme asi 45 min probublávat na mírném ohni.
Fazole na sítu propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Čokoládu nasekáme na malé kousky. Fazole a čokoládu přidáme spolu s tofu, skořicí a paprikou na kostičky k chilli a necháme probublávat ještě 10 min. Nakonec dochutíme solí a podle libosti kajenským pepřem. Podáváme s chlebem.
Tip pro labužníky
Chilli si můžete připravit den předem, s každým dalším ohříváním totiž chutná o něco lépe :-)
Tip na domácí grilovací koření
Na jednu malou skleničku (30 g ) promícháme v misce:
5 lžiček sušeného oregana, 3 lžičky mleté sladké papriky, 1 lžičku mletého římského kmínu, 1 lžičku mletého koriandru, 1 lžičku sušeného, mletého rozmarýnu, 1 lžičku kajenského pepře, 1 lžičku čerstvě mletého černého pepře, 1 lžičku uzené soli a podle chuti 1 lžičku cibulového prášku.
poznámka redakce:
pokud si tento recept připravíte (např. v jiných variantách), budeme rádi, pokud nám pošlete jeho foto, rádi je uveřejníme a také budete mít možnost vyhrát hezkou knihu ...
Recept je z kuchařky Vaření pro vegany Nicol Justové, kterou vydala v roce 2016 Euromedia Group k.s., redakce Vegetarian.cz doporučuje!