receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz

Zpět na recepty

Zpět na labužníka


Fondue - vánoční pochoutka laktovegetariánských labužníků.

Řekněte, kdo by nechtěl vařit na stole a přitom se věnovat svým hostům. Užívat si chvilky radosti a pohody zatímco se hned před vámi se připravuje pochoutka kterou nemáte na stole každý týden. Při přípravě fondue si můžete vychutnat radost ze společného stolování s přáteli o vánočních svátcích či nový rok..

Fondue je to pokrm, který se připravuje z jednoho nebo více druhů sýra, které se ve speciální nádobě postavené na vařiči uprostřed stolu rozpouštějí. Mimo radosti vašich chuťových pohárků, je důležitý také způsob přípravy, který umožňuje, aby se přátelé nebo členové rodiny, setkali u jednoho stolu. Při pořádání fondue se snažíme nastolit pohodu.

Název Fondue pochází z francouzského "fondre" - rozplývat se, roztavit. V hrnci na fondue se taví pouze sýr, do kterého si stolovníci namáčí kousky chleba. Poté vznikly další varianty hodování kolem jednoho hrnce. Dnes fondue již neznamená jen sýr - místo sýra se v nádobě může rozpalovat olej a opékají se kousky zeleniny a někdy se dokonce v čokoládě namáčejí kousky ananasu.

Ale sýrové fondue je stále nejoblíbenější a to i mezi nevegetariány. Příprava může být jednoduchá: vezmeme kus skutečně zralého sýra s velkým obsahem tuku, nakrájíme ho na kostečky (pokud sýr nastrouháme, mohou vznikat drobné žmolky). Pak za stálého míchání zahříváme v menším hrnci, který je ve větším ve kterém je voda. Jakmile sýr začne bublat, přemístíme hrnec s fondue na stolní vařič s kahanem, můžeme také ochutnávat přímo nad sporákem. Misku můžeme vytřít čenekem. Do sýrové hmoty pak namáčíme kostičky chleba nabodnuté na dlouhé vidličce. Vidličky, se prodávají spolu s kotlíkem, ale můžeme použít i obyčejné. Při nabírání sýrové hmoty nestačí kousek chleba do sýra jen ponořit, ale je zapotřebí jím také zamíchat.

Klasický fondue hrnec je z keramiky nebo kameniny a nazývá se canelon. Nádoby z tohoto materiálu jsou úsporné a ideálně udržují potřebnou teplotu. Dnes se používají také jiné např. posmaltované litinové hrnce. Zvolit spravný druh sýra není jednoduché a tak začátečníkům doporučujeme zakoupit již hotový výrobek na trhu je několik druhů.



Nejznámější jsou Švýcarské emental, appenzeler, ale jsou i francouzké, italské či holandská gouda, ale třeba Vám bude chutnat český? Ať už použijeme hotový kupovaný výrobek, kde je postup přípravy, nebo si uděláme vlastní ze směsi sýrů, vždy nás čeká nový kulinářský zážitek, tak dobrou chuť.