receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz
Zpět na recepty


Přílohy


CELOZRNNÉ PALAČINKY

300 g přesáté mouky (může být CM, rýžová, kukuřičná nebo ovesná), 1 čl soli, 500 ml vody.

Mouku smícháme se solí a vodou na lívancové těsto. Necháme alespoň 30-60 minut odstát. Rozehřejeme pánev, lehce potřeme olejem a naběračkou palačinku rozlijeme. Po 3-5 minutách otočíme na druhou stranu a vyndáme.

Palačinky můžeme jíst na sladko nebo na slano k zeleninovým jídlům.


PURÍ

300 g přesáté CM nebo 150 g CM a 150 g bílé mouky, 1/2čl soli, 40 g másla (asi 1-2 pl), 160 ml teplé vody.

Smícháme všechny přísady a dobře propracujeme. Necháme asi 30 minut odležet a po té vyválíme placky v průměru asi 12 cm . Smažíme v rozehřátém oleji tak, aby celá purí plavala. Když purí vyplave na povrch, přitlačíme ji lžící na smažení až se nafoukne jako balónek, na několik vteřin ji obrátíme na druhou stranu a vyjmeme z oleje ven.Purí nepřiklápíme pokličkou, aby zůstaly křehké.


Zeleninové pakory (v těstě smažená zelenina)

225 g hladké mouky, 1 čl kurkumy, 1 čl koriandru (mletého), 1 lž citronové šťávy, 1 čl soli, 1/2 čl garam masaly, 1/4 čl čili, 250 ml studené vody, 1/2 čl kypřícího prášku do pečiva, jakákoliv zelenina na obalování.

Všechny přísady smícháme, zalijeme studenou vodou a vytvoříme hladkou směs, kterou obalujeme zeleninu nakrájenou na stejné kousky. Ihned po důkladném obalení vkládáme do rozpáleného rostlinného oleje a smažíme do zlatohněda až jsou pakory křupavé. Po usmažení necháme okapat.


Knedlíky z cukety

250g cukety, 250g hrubé mouky, 5 rohlíků, 2 čl maizeny, 1/2 čl soli.

Cuketu nastrouháme na hrubo, osolíme, smícháme s moukou a maizenou, přidáme rohlíky makrájené na kostičky a opět vypracujeme těsto ze kterého vytvarujeme šišky, které vaříme v osolené vodě 20 minut. V polovině doby varu knedlíky obrátíme. Uvařené knedlíky nakrájíme na plátky. Hodí se k dušené zelenině, můžeme je posypat osmaženou cibulí, sýrem nebo s cuketovým zelím. .


Bezvaječné houskové knedlíky

1/2 l vlažného mléka, hrubá mouka, 3 pl sojové mouky, 1-2dkg droždí, 1 čl cukru, 1 čl polohrubé mouky.

Vlažné mléko vlijeme do mísy, přidáme cukr , polohrubou mouku, rozdrobené droždí a necháme 10 minut kynout. Pltom přidáme sojovou mouku, zamícháme a přidáváním hrubé mouky, zaděláme těsto, které necháme 30-40 minut v teple kynout. Z vykynutého těsta vyválíme 2 šišky, které vaříme 20 minut v osolené vodě.


Jahelný knedlík

1 sáček jahel, 1 l vody, 4 krajíce chleba nebo 4 housky, 1 cibule, olej, kmín, sůl.

Proprané a spařené jáhly uvaříme se špetkou soli. Na oleji osmahneme cibuli a přidáme chleba, či housku nakrájené na kostičky, vmícháme do jáhelné kaše a vytvarujeme knedlíky, které necháme přikryté 20 minut odpočinout, nakrájíme a podáváme.


Cuketové zelí

1 větší cuketa, 2 pl oleje, 1 cibule, sůl, cukr, špetka kmínu, koriandru, ocet.

Cuketu nastrouháme na hrubo, na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, když zesklovatí přidáme cuketu, sůl, cukr, kmín, koriandr a chvíli podusíme, na závěr dochutíme octem. Obměny: k cuketě přidáme nastrouhané jablko, cuketu zahustíme jemně nastrouhaným syrovým bramborem.


Brambory na jogurtu

500 g brambor, 2 stroužky česneku, 1 čl chilli, 1/2 čl kari, 2 pl másla, jogurt, sůl.

Uvařené brambory nakrájíme na kostky. Na másle upražíme všechny druhy koření, rozetřený česnek a jogurt. Potom přidáme brambory, osolíme a dobře promícháme. Přiklopíme a dusíme nejvíce 5 minut.


Bramborová kaše

20,5 kg brambor, 0,1 kg uvařené čočky, 2 pl ghí (oleje), 1 čl hořč. semínka, sůl, voda.

Uvaříme brambory, rozmačkáme a ušleháme s čočkou a opraženým hořč. semínkem, solí a vodou. Dochucujeme dle potřeby.


Bramborová kaše jinak

0,5 kg brambor, 1 ks zelené papriky, 1 pl čočkové mouky, 1 čl hořč. semínka, 1/2 čl mletého zázvoru, 1/2 čl kari, 2 pl másla, 2 pl strouhaného kokosu (lze vynechat), šťáva z půlky citronu, sůl, 2 pl jogurtu.

Uvaříme brambory a rozšťoucháme je. Na másle upražíme čočkovou mouku a hořč. semínko. Pak přidáme jemně nakrájenou papriku, zázvor, kari a sůl. Ještě chvíli pražíme a pak vložíme brambory. Ochutíme citr. šťávou a přidáme rozvařený kokos. Dobře našleháme s jogurtem.


Dušené zelí

1 ks zelí, 2 ks cibule, 1 pl rýže, 2 ks chilli papriček, 1/2 čl hořč. semínka, 1/4 čl mletého zázvoru, 1/4 čl mletého nového koření, 1/2 čl chilli nebo pálivé papriky, 1/2 čl práškového cukru, 2 pl ghí (oleje).

Namočíme rýži. Na drobno nakrájíme cibuli a chilli papričky, s rýží pražíme na tuku. Pak podlijeme horkou vodou a přidáme postupně všechno koření. Když je rýže asi na půl měkká přidáme nakrájené zelí. Zamícháme, přidáme cukr, osolíme a dusíme do měkka.


Zeleninové pakory (v těstě smažená zelenina)

225 g hladké mouky, 1 čl kurkumy, 1 čl koriandru (mletého), 1 lž citronové šťávy, 1 čl soli, 1/2 čl garam masaly, 1/4 čl čili, 250 ml studené vody, 1/2 čl kypřícího prášku do pečiva, jakákoliv zelenina na obalování.

Všechny přísady smícháme, zalijeme studenou vodou a vytvoříme hladkou směs, kterou obalujeme zeleninu nakrájenou na stejné kousky. Ihned po důkladném obalení vkládáme do rozpáleného rostlinného oleje a smažíme do zlatohněda až jsou pakory křupavé. Po usmažení necháme okapat.


Dušené zelí

1 ks zelí, 4ks rajčat, 1 čl zázvoru, 1/2 čl chilli, 1/4 čl hřebíčku, 1/2 čl tlučeného kardamonu, 1/4 čl skořice, 1/2 čl práškového cukru, 4 pl ghí (oleje), sůl.

Na ghí osmahneme zelí se zázvorem a chilli. Přidáme nakrájená rajčata, cukr, sůl a dusíme, až je zelí měkké. Poprášíme směsí hřebíčku, kardamonu a skořice.


Zeleninové pakory (v těstě smažená zelenina)

225 g hladké mouky, 1 čl kurkumy, 1 čl koriandru (mletého), 1 lž citronové šťávy, 1 čl soli, 1/2 čl garam masaly, 1/4 čl čili, 250 ml studené vody, 1/2 čl kypřícího prášku do pečiva, jakákoliv zelenina na obalování.

Všechny přísady smícháme, zalijeme studenou vodou a vytvoříme hladkou směs, kterou obalujeme zeleninu nakrájenou na stejné kousky. Ihned po důkladném obalení vkládáme do rozpáleného rostlinného oleje a smažíme do zlatohněda až jsou pakory křupavé. Po usmažení necháme okapat.


Dušené zelí II.

4 pl ghí (oleje), 2 pl čočky, 1 ks chilli papričky, 1 čl hořč. semínka, 1 ks zelí, 1 čl přáškového cukru (karamelu), 2 pl kokosu, sůl.

Na tuku opražíme čočku, chilli papričku, hořč. semínko. Přidáme nakrájené zelí, cukr, sůl a mícháme. Podlijeme a dusíme pod pokličkou, až je zelí měkké. Odkryjeme pokličku, aby se odpařila voda a před podáváním posypeme kokosem.


Pohankové nudle

Hrnek pohankové mouky doplníme trochou pšeničné mouky, přidáme sůl a půl hrnku vody ( i více). Vypracujeme tuhé a vláčné těsto a asi půl hodiny necháme odležet. Vyválíme tenkou placku, kterou necháme přeschnout a z ní vykrajujeme nudle.


Kukuřičné pyré (jako příloha i snídaně)

200 g kukuřičné krupice, sůl, voda, 3 dcl mléka, 50 g másla. Kukuřičnou krupici nasucho opražíme a zalijeme 4 dcl vody, osolíme a krátce vaříme.

Horkou kukuřičnou kaši vyšleháme s teplým mlékem a máslem. Vhodné i k snídani s jogurtem, zelenými natěmi a čerstvou zeleninou..


Smažené placky - Purí

500 g přesáté celozrnné mouky, 1/2 čl soli, 2 pl másla (ghí), 250 ml teplé vody, 1 čl adžvajen???(semínko libečku), špetka kurkumy, olej na smažení, místo másla a vody můžeme dát jogurt.

Zpracujeme mouku, sůl, koření a dlaněmi vetřeme máslo. Postupně přiléváme vodu až získáme tenké a tvárné těsto, tužší než na rótí. Zpracované těsto obalíme vlhkou utěrkou, aby neoschlo. Z těsta připravíme kuličky a kroužením dlaněmi vytváříme placičky, které vyválíme na tloušťku asi 4 - 5 mm a vložíme do horkého oleje. Jakmile purí vyplavou na povrch, tak je několikrát pomocí smažící lžíce ponoříme zpět, dokud se nenafouknou jako balón. Hned potom je otočíme a krátce smažíme po druhé straně. Purí postavíme na síto nebo cedník a necháme okapat.


Placky z nekvašeného těsta - Rótí

0,5 kg celozrnné pšeničné mouky (nejlépe čerstvě umleté), 1 čl soli, asi 360 ml vlažné vody.

Sůl smícháme s moukou a pomalu přidáváme vodu. Na vále vypracujeme měkké, tvárné těsto. Je dobré těsto alespoň 10 - 15 minut ručně zpracovávat. Zpracované těsto navlhčíme a přikryjeme mísou aby neoschlo a necháme nejméně 0,5 - 3 hodiny odležet ( nejdéle však 24 hodin ). Před zpracováním těsto opět prohněteme, vytvoříme váleček, který nakrájíme na stejné kousky. Vytvoříme kuličky a krouživým pohybem dlaní proti sobě uděláme placičky, které rozválíme na placky silné asi 3 mm. Rótí pečeme na litinové pánvi nebo kovové ploténce. První stranu velmy krátce, tak aby zbělala, druhou stranu pečeme do té doby až se začnou objevovat drobné hnědé skvrnky a placka se začíná nafukovat. Můžeme se již nyní pokusit rótí jemně nafouknout, přiložením složené utěrky, poté ji obrátíme zpět na první stranu a pomocí utěrky dokončíme nafouknutí. Nejlepší chuti rótí můžeme dosáhnout pečením na přímém ohni, což je však náročné a vyžaduje to obratnost a praxi.



--->