receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitV přednánoční době se můžeme zamyslet nad slovy : Kdo trápí bude trpět ...
Utrpení kaprů by nemělo být ospravedlňováno slovy o tradici.
zpět

Vánoce bez kapra. (... co na Štedrý večer?)

Dobry den, nemyslim si ze muj recept je nejaky neobvykly ale mozna prece jen nekoho ispiruje. Ja si kazde vanoce delam sojove rizky, klasickym zpusobem - uvarim sojove maso ve vode ochucene sojovou omackou, vymackam vodu, obalim v klasickem trojobalu (do strouhanky pridavam lnene seminko, ve vysledku to hezky vypada) a osmazim. Co vyborne podtrhne chut je citronova stava, kterou pokapu (v mem pripade spise poliju) povrch osmazenych rizku. Jeste jeden tip na pripravu sojovych platku:

Udelam nalev z vody, sojove omacky, na kolecka nakrajene cibule (vetsi mnozstvi) a cesneku, pridam kecup, plnotucnou horcici, kari, spetku palive papriky, prip. trochu soli a nakonec trosku oleje. Slana, sladka a kysela chut by mely byt vyvazeny. Necham marinovat minimalne 1 den, lepsi je 2 dny (lze nechat v lednici i nekolik dni). Pred smazenim platky vymackam, ale ne uplne. Dam je smazit na olej spolu s cibuli z marinady a po chvilicce prileju i trochu one marinady, ze ktere se vypari voda a vznikne tak cosi jako zhusteny sos, vyborne to chutna.

Dalsi, jeste lepsi zpusob, jak opeci takto marinovane platky, je v krbu nad ohnem. Uzena prichut jim doda na lahodnosti. s pozdravem

Lucka K.