receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz
Zpět na recepty

Ševcovský mls

Čínské saláty

AVE IMPERÁTOR

S těstovinami

Salát z naklíčené čočky

4 ze Slovenska

Mahá salát s Cerií

Salát z čínského zelí

Saláty

LETNÍ SALÁT

2 mrkve, 1 cibule, 3 papriky, 1 jablko, 100g tvrdého sýra

Mrkev, jablko, sýr nastrouháme na širší nudličky, papriky nakrájíme na proužky,cibuli na kostičky


PIKANTNÍ HLÁVKOVÝ SALÁT

1 hlávkový salát Rozkrájený salát přelijeme zálivkou. Zálivka: 4 uvařené žloutky 5 lžic oleje-olivového 3 lžíce octa-jablečného 2 lžíce hořčice 3 lžíce nasekané pažitky nebo ředkvičkové lístečky


BAREVNÝ SALÁT

5 rajčat 4 papriky-žluté 1 salátová okurka 1 bílý jogurt bilinková sůl, citronová štava

Nakrájenou zeleninu přlijeme jogurtem, který jsme ochutili bilinkovou solí a citronovou štavou.


Salátová zálivka Vinagrette

3 lžíce vinného octa, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce moučk. cukru , 1/2 lžičky soli.

Suroviny smícháme a zalijeme salát. Můžeme obměnit česnekem, hořčicí, pažitkou, koprem a pod .


Okurkový salát

1 okurka. 50 g tvrdého sýra. 1 kysaná smetana. špetka soli a pepře.

Okurku a sýr nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme ostatní přísady a promícháme.


Rajčatový salát

3 rajčata, špetka soli a pepře, kousek pórku, 1 lžíce umeocta nebo octa, trocha vody.

Rajčata nakrájíme, přidáme ostatní suroviny a promícháme.


Zeleninový salát I

Krátce dušený pórek, spařené zelí, ředkvičky osmažené na oleji (kořeny i listy), kopřivy, jahodník, spařené listy pampelišky, sedmikrásky, černá syrová ředkev, kopretiny na ozdobu. Vše smícháme a okořeníme jablečným octem a sojovou omáč-kou.


Zeleninový salát II

zelí, rajčata, papriky, pórek, květák, pepř, kysaná smetana nebo jogurt, olej, balkánský sýr, sojová omáčka nebo sůl. Veškerou zeleninu nakrájíme, přidáme nastrouhaný balkánský sýr, opepříme, zalijeme olejem a kysanou smetanou a promí-cháme, případně dochutíme sojovou omáčkou nebo osolíme.


Zeleninový salát s Tofu salámem

salátová okurka, paprika, tofu salám, tvrdý sýr, jadel, pepř, ky-saná smetana, umeocet, olej.

Vše nakrájíme zalijeme umeoctem, kysanou smetanou, olejem, opepříme a promícháme.


Salát z kopřiv, pampelišky a řebříčku

Listy kopřivy, pampelišky a řebříčku spaříme zálivkou ze sojo-vé omáčky a citronového octa (lépe použít jablečný ocet), ko-řeníme bazalkou a saturejkou. Přidáme nakrájenou cibuli.


Jablkový salát s banány

4 jablka 2 banány 1 kostka tofu 1 lžička citronové šťávy 1 lžíce medu 1 hrst rozinek

Jablka a tofu nastrouháme, banán nakrájíme na kostičky, při-sypeme rozinky, přidáme med a citronovou šťávu. Vše promícháme a před podáváním necháme chvíli odležet.


Ředkvičkový salát

1 svazek ředkviček, hrst posekané řeřichy nebo pažitky, 1/2 kysané smetany, 1 pl plnotučné hořčice, 1 pl umeocta, 1 čl te-bi.

Ředkvičky nastrouháme a smícháme s řeřichou či pažitkou, zalijeme kysanou smetanou smíchámou s hořčicí, umeoctem a tebi.


Fazolový salát

fazole, brambory, mrkev celer, kukuřice zálivka: bílý jogurt, hořčice, olej, bylinkové koření, kyselá okurka nakrájená na kostičky, sůl, pepř.

Uvaříme den předem namočené fazole, brambory uvaříme ve slupce, oloupáme a nakrájíme na kostičky, přidáme fazole, ze-leninu, zalijeme zálivkou a promícháme. Zálivku můžeme na-hradit bezvaječnou majonézou.


Salát z bílého zelí

Tofu nakrájíme na kostičky a krátce osmahneme na oleji, rov-něž nadrobno nakrájenou cibuli posypanou solčankou, nakrá-jíme zelí a vše smícháme dohromady, posypeme kmínem a za-lijeme citronovou šťávou.


Salát z kyselého zelí

400g kyselého zelí, 250g tofu, 2,5dcl vody, 1dcl oleje, 1 ci-bule, solčanka, majoránka.

Tofu rozmixujeme ve vodě s olejem, majoránkou, cibulí a sol-čankou. Touto majonézou zalijeme kyselé zelí. .

Salát z červené řepy s mrkví

1 červená řepa, 1 mrkev, citronová šťáva, špetka soli a cukru, 1 lžíce olivového oleje.

Řepu a mrkev nahrubo nastrouháme, přidáme citronovou šťá-vu, sůl, cukr, olivový olej a promícháme.


Kedlubnový salát s okurkou

1 kedlubna, 1 salátová okurka, 1 pl kopru, špetka soli, kysaná smetana.

Kedlubnu a okurku nastrouháme a smícháme s ostatními přísa-dami.


Salát z čínského zelí

čínské zelí, paprika, rajče, okurka nebo mrkev, pórek, citrono-vá šťáva, olej.

Zeleninu nakrájíme, zalijeme citronovou šťávou, olejem a promícháme.


Vydatný salát ze sterilované zeleniny s těstovinami

bezvaječné těstoviny, fazole, zelí, pórek, sýr, sterilovaný zeleninový salát ( např. Dynastie ), sojová majonéza, ocet, pepř, olej.

Těstoviny a fazole uvaříme, nakrájíme pórek, zelí a sýr, vše smícháme se sterilovanou zeleninou a sojovou majonézou, za-lijeme olejem. Dochutíme umeoctem a pepřem.


Vydatný zeleninový salát s těstovinami

paprika, rajčata, salátová okurka, sterilovaná kukuřice, pórek, olej, ocet, bylinková sůl.

Zeleninu nakrájíme na kostičky, přidáme uvařené těstoviny, osolíme, přidáme olej a ocet a jednu za dalších přísad, které můžeme obměňovat - hořčici, kysanou smetanu, ostrý kečup, sojovou majonézu a pod. Vše důkladně promícháme.


Salát s polentou

Polenta, salátová okurka, rajčata, pórek, hořčice, kysaná sme-tana, sůl, pepř.

Zeleninu nakrájíme, přidáme najemno nastrouhanou polentu, hořčici, sůl, pepř, kysanou smetanu a promícháme.


Zelný salát s balkánským sýrem

hlávkové zelí, bylkánský sýr, kysaná smetana nebo sojová majonéza, pepř, uocet.

Zelí najemno nastrouháme a smícháme s nastrouhaným sýrem, přidáme kysanou smetanu nebo sojovou majonézu. Dochutíme pepřem a umeoctem.


Bramborový salát

250 g brambor, sůl, 2 ks chilli papriček, 1/2 čl chilli prášku, 1 čl jogurtu.

Uvařené brambory nakrájíme na kostky, chilli papričky osolí-me a zalijeme rozšlehaným jogurtem. Posypeme kořením.


Zelný salát

400 g zelí, 1 čl chilli prášku, citron, sůl, 1 ks cibule, 5 pl strouhaného kokosu, 1 čl práškového cukru.

Nakrájíme zelí, nasekáme cibuli. Poté promícháme se všemi přísadami a uložíme v chladu. Podáváme s rýží a různými kari omáčkami.


Okurkový salát s mátou

2 ks zelených okurek, 2 stroužky česneku, 300 ml jogurtu, 1 čl mletého fenyklu, 2 pl octa, 2 pl oleje, 1 čl nasekané máty, sůl..

Okurky nakrájíme na kostky, osolíme a necháme odpočinout. V míse mícháme utřený česnek, jogurt, ocet, olej a fenykl. Okurky opláchneme studenou vodou, osušíme a přidáme ke směsi. Nahoru sypeme nasekanou mátou.