receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz
Zpět na vitamíny


Vitamín A

Vitamin A se ve formě provitaminu, známého jako beta-karoten, nachází v načervenalých plodech nebo kořenech rostlin (mrkev, rajčata atp.). Náš organismus přetváří tento provitamin podle vlastní potřeby na vitamin A nebo retinol. Vzhledem k tomu, že vstřebávání karotenu ve střevě není tak snadné jako vstřebávání vitaminu A ze živočišné stravy (retinolu), odhaduje se, že rostlinného karotenu potřebujeme šestkrát větší množství než živočišného retinolu. Přesto nám i vegetariánská strava poskytuje hojné množství vitaminu A. V potravinách živočišného původu se však (s vyjímkou zvířecích jater, určitých druhů ryb a mléčných výrobků) vitaminu A vyskytuje ve velmi skrovném množství. K tomu ještě dojdeme, že na vitamin A je velmi chudé i libové maso.

Obsah vitaminu A v mikrogramech ve 100 g potravin:

Vojtěška

5300

Mrkev

4500

Špenát

4300

Vodnice

3000

Mango

1600

Petržel

1200

Čerstvé meruňky

933

Kaki

903

Meloun

866

Mangold

666

Papája

583

Rajčata

433

Paprika

273

 

Telecí játra

6060

Tuňák

970

Treska

939

Máslo

181

Kravské mléko

10

Telecí maso

6


Jaké úkoly plní vitamin A?

Napomáhá tvorbě zrakových pigmentů v sítnici. Nedostatek vitaminu A znemožňuje vidění ve tmě (jedná se o tzv. noční slepotu).

Podílí se na tvorbě a udržování buněk pokožky, oční spojivky, sliznice a buněk pokrývajících vnitřní orgány. Při nedostatku vitaminu A se pokožka, a zejména oční spojivka vysušuje a zeslabuje. Při citelném nedostatku tohoto vitaminu dochází k oslepnutí, což je ještě dnes případ mnoha dětí ze zemí třetího světa.

Díky svým mimořádným antioxidačním účinkům, vyvolaným rostlinným provitaminem (karotenem), zabraňuje vitamin A vzniku rakovinových nádorů v našich tělesných orgánech. Zjistilo se např., že kuřáci, kteří jedí hodně zeleniny (zejména mrkev), bývají méně postiženi rakovinou plic než kuřáci, kteří této zeleniny konzumují méně.

Nadbytek je také nebezpečný

Podobně jako u vitaminu D, který je také rozpustný v tucích, i nadbytek vitaminu A v jeho konečném stavu (retinolu), v jakém se nachází u zvířat, je pro člověka nebezpečný. Proto se např. lovcům v arktických oblastech doporučuje, aby nepojídali játra polárních lišek a medvědů, neboť se v nich akumuluje nadměrné množství vitaminu A. Nebezpečí předávkování existuje také u farmaceutických přípravků s obsahem vitaminu A při překročení doporučené dávky. K příznakům intoxikace, klinicky známé jako hypervitaminóza A, patří: únava, nervozita, bolesti kostí, odvápnění kostí, bolesti hlavy a závratě.

Vegetariánská výživa pokrývá naprosto dostatečně potřebu vitaminu A ve formě karotenu. Bez ohledu na jeho zajímavé preventivní protirakovinné účinky nehrozí nám u karotenu ani nebezpečí předávkování, protože náš organismus z něho vyrobí jen tolik vitaminu A, kolik potřebuje.

Vitamin A – denní potřeba:

Děti:

300-400 mikrogramů

Dospělí:

750 mikrogramů

Těhotné ženy a kojící matky:

1200 mikrogramů

Z knihy Vychutnej život
J.D. Pamplona Roger
Vydal Advent-Orion s.r.o. v edici ŽIVOT A ZDRAVÍ