receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz
Zpět na vitamíny



Vitamín B1

Vitamin B1 (thiamin) byl na počátku tohoto století objeven v celozrnné rýži, když se zjistilo, že tato potrava je schopna léčit chorobu beri-beri.

Jaké úkoly plní vitamin B1?

Podílí se na metabolismu uhlohydrátů tím, že usnadňuje chemické reakce, kterými se konečný produkt, glukóza, mění v energii.

Je faktorem nezbytným pro funkci nervového systému. Jeho nedostatek způsobuje dráždivost a nervovou labilitu.

Nedostatek thiaminu dále způsobuje nemoc beri-beri, která se však dnes vyskytuje jen velmi vzácně. Na vitamin B1 je naopak chudý bílý cukr (ne však hnědý surový cukr nebo med) a bílá mouka. Jestliže základem našeho jídelníčku je ovoce, obiloviny a zelenina, přijímáme více než dost k zajištění denní potřeby tohoto vitaminu.

Obsah vitaminu B1 v miligramech ve 100 g potravin:

Pivní kvasnice

12

Pšeničné klíčky

2

Piniová jádra

1,28

Celozrnné obiloviny

0,7

Mandle

0,7

Čerstvá sója

0,63

Čočka

0,5

Boby

0,4

Ostružiny

0,3

Zelený hrášek

0,28

Artyčoky

0,14

Pomeranče

0,1

Čerimoja (láhevník)

0,1

Datle

0,1

 

Vepřové maso

0,9

Hovězí játra

0,3

Vaječný žloutek

0,2

Telecí maso

0,15

Čerstvý losos

0,1

Skopové kotlety

0,1

Kravské mléko

0,04

 

Vitamin B1 – denní potřeba:

Děti do tří let: 0,4

0,6 mg

Dospělí: 1,4

1,7 mg

Těhotné ženy a kojící matky: 1,8

2,2 mg

Z knihy Vychutnej život
J.D. Pamplona Roger
Vydal Advent-Orion s.r.o. v edici ŽIVOT A ZDRAVÍ