receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
Jemně uklidňují mysl a odstraňují duševní vyčerpanost ...



Studenti ochutnávali vegetariánská jídla

B o s k o v i c e (zyl) - Ochutnat zdarma teplá vegetariánská jídla, vyslechnut si poučnou přednášku o bezmasém stravování a jeho širších souvislostech, to je ukázka výčtu řady akcí, jimiž se minulý týden připojilo boskovické sdružení Nesehnutí ve spolupráci s dobrovolníky, školami a dalšími boskovickými institucemi ke Světovému dni vegetariánství a říjnovým svátkům zvířat.

V improvizovaném stánku na náměstí nabízeli aktivisté veřejnosti indické zeleninové jídlo sabdži a sójové plátky na paprice a dýni. Ochutnávku doplnili informačními materiály týkajícími se alternativ ke konvenčnímu způsobu stravování, ekologických dopadech intenzívní živočišné výroby a také práv zvířat. "Nestačí lidi pouze informovat, ale je nutné navrhovat a ukazovat řešení. Proto nabízíme ochutnávku bezmasého jídla, kterou chceme dokázat, že vegetariánská kuchyně není jen zdravá, ale také chutná," uvedl k záměru celé akce více než desetiletý vegetarián Jiří Paděra z Boskovic, který se na přípravě vegetariánského týdne podílel.

Ekonomické, ekologické a sociální aspekty konzumace masa nastínila v boskovické sokolovně přednáška Richarda Bartáka z České společnosti pro výživu a vegetariánství a dvacetiminutový britský dokument, jehož komentátorem je slavný muzikant a vegetarián Paul McCartney z bývalé kapely Beatles.

Leckoho by mohly šokovat fotografie výstavy v přísálí městské knihovny, trvající až do 11. října, jež zachycují utrpení zvířat ve velkochovech, na kožešinových farmách či při transportech. "Věřím, že fotografie nebudou návštěvníky jen šokovat, ale přimějí je k zamyšlení. Uvědomění si problému je prvním krokem ke skutečné pozitivní změně," uvedla ke smyslu výstavy její autorka Kristýna Rytířová.

Kromě oficiálního programu připravili dobrovolníci společně s aktivisty Nesehnutí zvláštní ochutnávku pro čtyři boskovické střední školy. "Akce se setkala s velkým úspěchem. Například na gymnáziu ochutnala z nabízených dvou vegetariánských teplých jídel asi stovka studentů včetně řady profesorů," uvedl Václav Stoupal z Nesehnutí. Nadšenci vařili vždy již od pěti od rána, suroviny nakoupily na vlastní náklady. "Nemáme žádného přispěvatele, pouze výkonný výbor projektu Zdravé město nám dal na ochutnávku dva tisíce korun," upřesnil aktivista.