Na oleji orestujeme na hrubé kusy krájenou zeleninu:
mrkev, petržel, pórek, cibule, řapíkatý celer, česnek, žampiony, celer, přidáme divoké koření, zašplíchneme růžovým vínem (používáme-li víno do pokrmu, necháme ho ve většině případů odvařit a využíváme jenom stopu chuti. Není vhodné používat vína vadná, nechutná a přesířená) zalijeme vodou tak, aby voda sahala max 5 cm nad surovinu.
Osolíme, přivedeme k varu, plamen stáhneme a pomalu vaříme cca 1 - 1,5 hodiny, poté vypneme, necháme stát cca 15 minut, poté scedíme.
Zeleninový vývar je základní surovinou pro přípravu polévky, využijeme jej i pro přípravu omáček, dušené zeleniny, kaší, pomazánek nebo bramborového rizota.
Při nemoci a oslabení jej můžeme popíjet i samotný místo čaje. Vývar může mít mnoho variant a podob, například s mořskou řasou kombu nebo nori.