receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz

Pivovarské
kvasnice


Vitamin B15

Bifi Pangamin Plus

Algamin

Složení pangaminu

Novinky


Reportáž -

Motto: Skutečnou cenu zdraví člověk pozná teprve tehdy, když je ohroženo

PANGAMIN - BIOLÉČIVO 21. STOLETÍ

Navštívili jsme výrobnu Pangaminu - přírodního zdroje vitamínu řady B. Výrobou nás ochotně provedl vedoucí programu Pangamin pan Radek Sajvera, který nám také odpověděl na naše otázky.

Zajímalo by nás něco více, než je na obalu vašich výrobků?

Často zodpovídám tyto dotazy, týkající se historie využití vlastností pivovarských kvasnic v léčitelství, ale i při výrobě známého pěnivého moku

Na otázky, které se týkají složení pivovarských kvasnic a jejich působení na lidský organismus odpovídám ještě častěji. Stoupající počet těchto nebo podobných dotazů je ovlivněn současným celosvětovým trendem vnímajícím návrat k přírodě, přírodním potravinám, či chcete-li potravním doplňkům jako jedné z cest vedoucích k potlačení různých civilizačních faktorů, které negativně působí na náš život. Strava ovlivňuje naše zdraví, aktivitu, ale i proces stárnutí.

vedoucí výroby programu Pangamin p.Radek Sajvera

V následujících řádcích se pokusím některé otázky zodpovědět a zároveň i přiblížit neustále se rozšiřující sortiment výrobků řady PANGAMIN, které jsou vyráběny z přírodních surovin a byly vyvinuty s maximálním ohledem na jejich prospěšnost lidskému organismu.

Kvasinky jsou v přírodě velmi rozšířeny. Jsou to jednobuněčné mikroorganismy, pouhým okem neviditelné. Nacházejí se hlavně na ovoci, v ovocných šťávách a všude tam, kde se vyskytují cukernaté roztoky. Tvarově a vlastnostmi se velmi různí a přesné určení jednotlivých druhů je obtížné. Kvasinky jsou přenášeny vodou nebo vzduchem z místa na místo, a dostanou-li se do cukernatých roztoků, způsobují samovolné kvašení. Této jejich schopnosti bylo dříve využíváno ve velkém měřítku; medovina, víno, pivo a jiné kvašené nápoje se vyráběly pouze samovolným kvašením.

Dnes se samovolné kvašení uplatňuje pouze ve vinařství při výrobě kvašených moštů a ušlechtilých destilátů. Zde, současně s ovocem, přichází do tekutiny dostatečné množství kvasinek vhodných vlastností, které po náležitém rozmnožení usměrňují kvašení. Podobně jako u chleba, kde dobrý zákvas má příznivý vliv na průběh kynutí, poznalo se také u piva, že kvašení závisí na jakosti zákvasu. Sledováním vhodných vlastností se postupně vypěstovaly druhy, které zaručovaly stejnoměrnější jakost výrobku a podstatně rychlejší kvašení.

Balící linka výrobny pangaminuDlouhodobým pěstováním za stejných podmínek a stálým výběrem dobře kvasících typů vznikly kvasinky určitých ustálených vlastností, které se fyziologicky lišily od kvasinek v přírodě a nesměly být s nimi směšovány. K přesnému rozlišení došlo však mnohem později, až po vynálezu mikroskopu a E. Hansenově objevu přípravy čistých kultur z jedné buňky. Dnes nazýváme kvasinky záměrně pěstované v různých kvasných průmyslech kvasinkami kulturními, ostatní kvasinky pak divokými. Kulturní pivovarské kvasinky rodu Saccharomyces paří k nejlépe probádaným mikroorganismům. Sedlina, která se v pivovarech sbírá z kádí nebo speciálních tanků po ukončeném hlavním kvašení se nazývá pivovarské kvasnice.

Co vše je v Pangaminu obsaženo ?

Vrátíme se tedy ke složení PANGAMINU. Obsahem lehce stravitelných a vysoce biologicky cenných bílkovin se hodí k rychlé obnově sil po operacích, některých chorobách, zvýšené tělesné a duševní zátěži a v neposlední řadě i sportovní činnosti. Pivovarské kvasnice jsou též jedním z nejbohatších zdrojů organického železa.

Foto technologického zařízení výroby

Považují se za zázračný produkt přírody a svou pověst v každém směru potvrzují. Obsahují řadu esenciálních aminokyselin, nenasycených mastných kyselin, fosfatidy a steroly, glycidy, enzymy a další biologicky aktivní látky (biotin, protianemický faktor…). Jsou vynikajícím zdrojem minerálních látek (Ca, P, K, Mg, Na), stopových prvků (Fe, I, Cu, Zn, Mn, atd.) a vitaminů, především skupiny B. Minerály si výborně rozumějí s vitaminy a jejich účinek na náš organismus je na jejich spojení přímo závislý. Minerály jsou stavebním materiálem kostí, zubů, svalů, krve a nervových buněk. Jsou nutné pro činnost svalů, trávení a metabolismus. Podílí se na tvorbě hormonů. Roku 1912 objevil polský chemik žijící v Londýně, Casimir Funk látky, které nazval vitaminy.Ty se dělí na dvě skupiny : vitaminy rozpustné ve vodě (vitaminy skup. B, vitamin C) a vitaminy rozpustné v tucích ( Vitaminy A, D, E a K). Vitaminy skupiny B, obsažené v celé své škále právě v PANGAMINU, pracují jako sehraná parta pomocníků mnoha enzymů (koenzymy). I když jeden z nich často stačí na odstranění konkrétní "poruchy", je lepší, když je k práci pozvete všechny. Kromě léčby příznaků způsobených nedostatkem některého vitaminu byla "béčka" úspěšně použita při léčbě demence, alkoholizmu, těhotenského stresu, nemoci z ozáření, chronické artritidy a kardiovaskulárních chorob. Vitaminy B-komplexu se v prvé řadě podílejí na látkové přeměně hlavních živin, tj. bílkovin, tuků a sacharidů. Dále tyto vitaminy pozitivně ovlivňují jak centrální nervovou soustavu (zejména mozek), tak periferní nervovou soustavu.

Jak se projevuje jeho nedostatek ?
Výrobky programu Pangamin

Při jejich nedostatku dochází například k mravenčení až brnění v prstech. Vitaminy B potřebujeme denně, ale jsou situace, kdy se jejich spotřeba v našem těle zvyšuje. Bývá to zpravidla tehdy, kdy je náš kalendář nabitý pracovními setkáními, nebo když něco slavíme v kruhu rodiny. To jsou chvíle, kdy se často ocitneme se skleničkou alkoholu v ruce. Celý den běháme od jedné povinnosti k druhé, nemáme čas na žádnou tělesnou aktivitu a večer se dostaneme ke studeným mísám plným uzenin a sýrů, smažených, grilovaných a pečených mas s bramborovým salátem, ke krémovým zákuskům. Po dobrém jídle následuje káva a pak ještě dlouho vysedáváme s přáteli či obchodními partnery u láhve koňaku nebo vína.

Říkáme si : "A proč ne ?". To, co jsem právě popsal, je scénář loupežného přepadení. V tomto případě jsme se nechali okrást o velké množství vitaminů skupiny B.

Denní spotřeba se tedy stále mění ?

Musíme počítat s tím, že potřeba vitaminů skupiny B v těchto případech vždycky stoupá. Proto bychom se měli postarat o zvýšený přívod potravin bohatých právě na tyto vitaminy. Vynikajícím přírodním zdrojem vitaminů skupiny B je právě PANGAMIN.

Některé z vitaminů produkují střevní bakterie. Ty rozhodujícím způsobem ovlivňují vstřebávání důležitých živin z potravy a tím pomáhají předejít mnoha onemocněním. Na základě těchto skutečností byl vyvinut přípravek Bifi Pangamin, který vedle pivovarských kvasnic obsahuje ušlechtilé mikroorganismy ( bifidobakterie a laktobacilové kultury), udržující mikrobiologickou rovnováhu zažívacího traktu, která má vliv doslova na celý organismus. Jejich úloha je nezastupitelná při obnově přirozené střevní flóry poškozené vlivem nesprávných výživových návyků, hormonální antikoncepcí léčbou antibiotiky, důsledkem ozáření, ale i stresu.

Optimální složení střevní mikroflóry pomáhá trávícím procesům, reguluje vyměšování a podílí se na vzniku imunity. Snižuje také riziko možného vzniku některých zhoubných nádorů, například rakoviny tlustého střeva a konečníku.

Přírodní jsou i pro laika logicky zdravější, přesto mohl byste k tomu říci Váš názor

Až náboženská víra ve všemocnost mnohých reklamou doporučovaných multivitaminů má své stinné stránky. Ukazuje se, že jejich denní užívání může vyvolat i zdravotní problémy. Synteticky vyrobené vitaminy nemohou být plnohodnotnou náhradou jejich přirozenýchPangamin - dětské balení zdrojů. Podívejme se, co nám nabízí reklama : užití jedné tablety denně nahradí spotřebu vitaminů a minerálů na celý den. Neřekne Vám však už, že čím větší je dávka vitaminů, tím je jejich vstřebatelnost nižší. Proto se mnohdy říká, že užívání umělých vitaminů je nejlepší cesta k drahé moči. Daleko spolehlivější jsou přírodní zdroje. Jedním z takových jsou právě výrobky řady PANGAMIN. Přírodní složení výrobků řady PANGAMIN, na rozdíl od syntetických multivitaminů, umožňuje dokonalé využití obsahu organismem bez vedlejších účinků i při dlouhodobém užívání. Vitaminy a minerály jsou v pivovarských kvasnicích provázeny látkami, které je chrání, zvyšují jejich účinnost nebo jsou samy o sobě pro organismus přínosem. Svou cenovou dostupností a vhodností užití pro diabetiky i celiaky jsou výrobky řady PANGAMIN určeny pro nejširší okruh zákazníků.

Nemocem je možno předcházet (prevence) a nebo je léčit (terapie). Pro každého člověka je ale výhodnější první způsob. Ochrana před vznikem nemoci vyvolané zevními příčinami může mít dva přístupy. Při prvním se jednoduše snažíme zabránit působení zevních škodlivých faktorů třeba tím, že se vyvarujeme pobytu ve škodlivém prostředí. Při druhém pomocí různých látek, například potravních doplňků, aktivujeme ty obranné mechanizmy, které působí proti očekávaným škodlivinám ze zevního prostředí.

Pro většinu z nás není možné uniknout před změnou životních podmínek způsobených civilizačním vlivem. Stoupající nemocnost nás nutí, abychom se začali více starat o své zdraví. V poslední době se klade stále větší důraz na prevenci a vyspělé státy na ní vynakládají nemalé částky. Zní to paradoxně, ale dnes je nezbytné věnovat se zdravým lidem se stejnou pečlivostí jako nemocným. Prevenci však dosud chápeme jako záležitost úzce omezenou, místo abychom jí chápali jako dlouhodobou koncepci.

Výrobky řady PANGAMIN doporučujeme nejen nemocným a rekonvalescentům, ale v rámci prevence mnohých infekčních a civilizačních chorob i těm, kteří se cítí dobře a chtějí se chránit před nemocemi.

Chystáte nějaké novinky ?

Ano, budou to tři nové výrobky dnes již tradiční řady Pangamin. Nechte se překvapit, do prodeje je budeme uvádět koncem června a budeme Vás informovat.


A na závěr, kde je možné Pangamin zakoupit ?

Naše výrobky zakoupíte, ve všech lékárnách a prodejnách zdravé výživy.

Děkujeme za rozhovor.

M.T.