![]() ![]() | ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
Rozhovor 3 týdny poté Druhý chod po dvou měsících. Pohled z druhé strany |
![]() |
![]() Statistické údaje po necelém roce. Druhý chod ve formě laktovegetariánské, je způsob stravování, který je pro většinu vegetariánů v ČR, zatím bohužel jen přání. Na školách, v zaměstnání to každý zvládá, jak se dá ... Připravili jsme pro Vás statistické informace, pokračování a zkušenosti z realizace pilotního projektu "Druhý chod laktovegetariánský", který je v současné době připraven pro realizaci i v dalších stravovacích provozovnách a to nejen ve školách. Ve spolupráci s ČSVV zbývá, jen dokončit kompletaci stravovacích norem. Tento projekt začal v listopadu 2005 na Gymnáziu ve Strakonicích. Informace a úvodní rozhovor o tomto pilotním projektu naleznete v odkazech na této stránce vlevo. Paní Dagmar Matějková (vedoucí školní jídelny při gymnáziu Strakonice) byla tak laskavá a o tom jak si po necelém roce ve Strakonicích vedou, nám napsala ... Přeji Vám dobrý den všem čtenářům Vegetarian.cz. Nastal čas, kdy můžu s klidným svědomím tvrdit, že už umíme uvařit chutné pokrmy i bez masa a myslím, že bych se nemusela stydět těm , kdo se vegetariánsky stravují, nabídnout v naší jídelně chutné a zdravé jídlo.
Spotřeba zeleniny se zvýšila o 30 % a o 22 % spotřeba ovoce. U luštěnin nejsem moc optimistická, protože jakmile zařadíme na druhý chod jakoukoliv luštěninu, je o něj zatím velmi malý zájem. Zároveň s tím, se snížila spotřeba masa o 15 % (statistiku spotřebního koše počítám pro celou jídelnu, nejen pro vegetariánská jídla) a v poměru masa se změnilo složení červeného, rybího a drůbežího. Drůbeží se nám mírně zvedlo, červené maso se snížilo. Další věcí, jsou počty obědů. Na 1. chod, který je klasický s masem a jednou v týdnu bezmasý den, se od 1.1.2006 do 30.6.2006 uvařilo 59 500 porcí, na 2. laktovegetariánský chod se v témže období uvařilo 10 200 porcí, přičemž posledních 14 dnů školního roku jsme ho nevařili a vlastně po celý červen a už od půlky května byl o něj velmi malý zájem. I to mělo svůj důvod. V průběhu maturitních zkoušek a pak až do konce školního roku mají studenti mnoho aktivit mimo školu a nemají zájem ani čas přečíst si jídelní lístky a objednávat si stravu. Takže podle mého mínění byl úspěch nad očekávání velký. Finanční normy se nijak dva druhy stravování nedotkly. To co ušetřím na mase dostanou vegetariáni ve formě zeleniny a mléčných výrobků. Zabývala jsem se též oblíbeností jednotlivých pokrmů. Na prvním místě jasně vítězí studené zeleninové saláty s pečivem, druhé místo by pravděpodobně obsadily pokrmy zapečené ( těstovinové, bramborové, zeleninové), třetí místo zabraly pokrmy z těstovin a čtvrté sladká jídla.
To je asi vše, co by Vaše čtenáře mohlo zajímat. Pokud by Vás znovu někdo oslovil s prosbou o pomoc při zavedení vegetariánské stravy, jsem dnes schopna poradit se sestavením jídelního lístku, s objednáváním kvalitních surovin a jejich úpravou a v neposlední řadě vůbec se zavedením laktovegetariánského chodu do provozu. Přikládám foto dnešního "zeleninového koláče" (poznámka redakce viz. foto na této stránce, ještě to voní :-) pro Vegetarian.cz Dagmar Matějková vedoucí školní jídelny při gymnáziu Strakonice A jak je tomu u Vás ? ... Diskuse na téma školní stravování ... | ![]() | ![]() |