|
|
|
Hodnocen�
stravov�n� v WM� Brno, Bo�et�chova 15
Sledov�n�
alternativn�ho stravov�n� v Mate�sk� �kole, Brno, Bo�et�chova 15, prov�d�n�
M�stskou hygienickou stanic� v Brn� (d�le jen MHS) je ji� n�kolik let hodnoceno
jako neuspokojiv� v porovn�n� s doporu�en�mi d�vkami �ivin a doporu�en�m
mno�stv�m potravin. Tato doporu�eni jsou stanoven� vyhl�kou M�MT �R z
22.1.1993 o �koln�m stravov�n� ve sb�rce z�kon� �.
48/93. Pracovn�k�m MHS bylo v�deck�mi poznatky a praktick�mi zku�enostmi
dolo�eno, �e jsou tyto doporu�en� d�vky a spot�ebn� ko� nevhodn� a prakticky
nerealizovateln� pro alternativn� stravov�n�. V�decky zd�vodn�n� kritika
byla odm�tnuta pro nep��slu�nost MHS ke zm�n� vyhl�ky M�MT �R a bylo zah�jeno
spr�vn� ��zen� ve v�ci vyd�n� z�vazn�ho pokynu hygienika podle ustanoven�
18 z�k. �.71/1967 Sb., ve smyslu z�k. �.20/1966 Sb., o p��i o zdrav� lidu.
Z�konem
je takto rodi��m znemo��ov�na p��e o zdrav� vlastn�ch d�t� v oblasti �koln�ho
stravov�n�.
Trochu
historie
1. |
Zalo�en�
M� na principech Waldorfsk� pedagogiky 1991/92 (d�le jen WM�) |
2. |
Zavedn�
preventivn� stravy v WM� 10/1992 |
3. |
Vyd�n�
vyhl�ky M�MT �R z 22.1.1993 o �koln�m stravov�n�, kter� deklaruje tzv.
spot�ebn� ko� pro laktoovovegetari�nskou v��ivu |
4. |
Prvn�
monitorov�n� KHS za duben a� �erven 1993 |
5. |
Druh�
monitorov�n� MHS za duben 1994 |
6. |
Vyj�d�en�
RNDr. Ing. Pavla Stratila k hodnocen� KHS/93 z 24.2.1995 |
7. |
Vyj�d�en�
prom. mat. Tom�e Hus�ka k hodnocen� KHS/93 z 15.5.1995 |
8. |
T�et�
monitorov�n� MHS za b�ezen 1997 |
9. |
Vyj�d�en�
Doc. MUDr. Zuzany Br�zdov�, CSc k monitorov�n� MHS/97 z 8.9.97
Dr.Z.Br�zdov�
se p�ikl�n� k hodnocen� MHS a uv�d� z�v�rem: Zn�n� vyhl�ky o �koln�m stravov�n�
je z�vazn� pro v�echny typy M�, proto je nezbytn� nutn� upravit stravovac�
re�im tak, aby odpov�dal po�adavk�m vyjmenovan�m v t�to vyhl�ce. |
10. |
�tvrt�
monitorov�n� za kv�ten 1998
Dopisem
ze dne 9.10.1998 hodnot� nutri�n� �rove� za zcela neuspokojivou a oznamuje
�editelce WM� pan� Jan� Trt�lkov�, �e tento dopis je prvn�m �konem, kter�m
se zahajuje spr�vn� ��zen� ve v�ci vyd�n� z�vazn�ho pokynu hygienika podle
ustanoven� 18 z�k.�.71/1967 Sb., o spr�vn�m ��zen� p�ed ulo�en�m opat�en�
k ochran� zdrav� ve smyslu z�k. �.20/1966 Sb., o p��i o zdrav� lidu. |
11. |
Odpov��
pan� �editelky z 25.10.1998
��d�
KHS o pomoc v odstran�n� zji�t�n�ch nedostatk�. Zajist� svol�n� sch�zky
rodi�� d�t�, z�stupc� M�, �koln� kuchyn�, �kolsk�ho ��adu, ��adu m�stsk�
��sti Brno Kr�lovo Pole, odborn�k� v oblasti v��ivy a alternativn�ho stravov�n�. |
12. |
��dost
pan� �editelky o spolupr�ci J. �kva�ila z 2.11.1998
Poukazuje
na praktickou nere�lnost �spot�ebn�ho ko�e" dle vyhl�ky M�MT �R z 22.1.1993.
��d� o pomoc p�i uspo��d�n� setk�n� odborn�k�, rodi�� a zpracov�n� podklad�
pro ��dost o povolen� v�jimky pop�. zm�nu norem pro alternativn� stravov�n�. |
13. |
Hodnocen�
pot�eby �ivin u d�t� |
14. |
Anketa
zam��en� na p��jem energie ve strav� pod�van� v M� |
15. |
Jedn�n�
na MHS Brno
V�decky
zd�vodn�n� kritika byla odm�tnuta pro nep��slu�nost MHS ke zm�n� vyhl�ky
M�MT �R. |
Chyby
v stanoven� doporu�en�ch d�vek �ivin pro alternativn� stravov�n�
1.
Nere�ln� po�adavek na p��jem energie u alternativn� stravy
Doporu�en�
p��jem energie (dle SZ �. 48/93) 7200 kJ
je maxim�ln� s rezervou. Doporu�en� p��jem energie dle SZ
�. 48/93 je z hlediska sou�asn�ch v�deck�ch poznatk� nespr�vn� a rizikov�(viz
V��iva d�t� Stratil). Vzhledem k energetick� hodnot� je objem alternativn�
stravy dvakr�t a� �ty�ikr�t v�t�� ne� u stravy konven�n�. Z tohoto d�vodu
je doporu�en� p��jem energie dle SZ �. 48/93
pro alternativn� stravu v praxi nerealizovateln�. Pro hodnocen� dostate�nosti
energetick�ho p��jmu je v p��pad� alternativn� v��ivy t�eba zvolit jinou
metodiku hodnocen�(viz Hodnocen� Hus�k). Dokladem, �e p��jem energie je
v M� Bo�et�chova dostate�n� je v�sledek proveden� ankety
v t�to M�.
2.
Chybn� metodika v�po�tu vzhledem ke sn�en�mu p��jmu energie
Doporu�en�
mno�stv� miner�ln�ch l�tek a vitam�nu je stanoveno vzhledem k celkov�mu
p��jmu energie. Pokud je celkov� p��jem energie ni��� je nutno upravit
i doporu�en� miner�ln�ch l�tek a vitam�nu vzhledem ke sn�en�mu p��jmu
energie. (viz p��loha 2 - prom. mat. Tom�
Hus�k: Hodnocen� stravov�n� v mate�sk� �kole Brno, Bo�et�chova 15).
3.
Z d�vodu jin�ho p��jmu energie ne� je obvykl� u konven�n� stravy je nutno
vych�zet z pot�eb �ivin minim�ln�ch a� optim�ln�ch a ne maxim�ln�ch a�
maxim�ln�ch s rezervou (viz p��loha 1 - P�ehled stravov�n� v WM� Brno,
Bo�et�chova 15, v��iva d�t�).
Nere�ln�
stanoven� spot�ebn�ho ko�e, kter� je sou��st� vyhl�ky M�MT �R �. 48/93
z 22.1.1993 o �koln�m stravov�n�
a)
Spot�ebn� ko� neobsahuje obiloviny, kter� ve stravov�n� v WM� tvo�� 50%
p��jmu b�lkovin.
b)
Rostlinn� potraviny s vy���m obsahem b�lkovin jsou zastoupeny pouze lu�t�ninami.
Spot�ebn� ko� neobsahuje b�lkovinn� koncentr�ty jako je tofu, tempech,
Klaso, Robi, seitan.
c)
Absence obilovin a b�lkovinn�ch koncentr�t� rostlinn�ho p�vodu je nahrazena
nep�im��en�m mno�stv�m ml�ka, ml��n�ch v�robk� a vajec.
d)
Sestaven� j�deln��ku dle spot�ebn�ho ko�e uveden�ho v SZ
�. 48/93 je prakticky nerealizovateln�. Jeho teoretick� podoba je v
rozporu s v praxi uplat�ovan�mi z�sadami alternativn�ho stravov�n�.
P��lohy
1.
P�ehled stravov�n� v WM� Brno, Bo�et�chova 15 (Tabulka pro Excel 97)
2.
Hodnocen� pot�eby �ivin u d�t�
V
Brn� dne 4. �nora 1999 Jaroslav �kva�il
|