Diskuzn� f�rum |


 

Hodnocen� stravov�n� v WM� Brno, Bo�et�chova 15
Sledov�n� alternativn�ho stravov�n� v Mate�sk� �kole, Brno, Bo�et�chova 15, prov�d�n� M�stskou hygienickou stanic� v Brn� (d�le jen MHS) je ji� n�kolik let hodnoceno jako neuspokojiv� v porovn�n� s doporu�en�mi d�vkami �ivin a doporu�en�mBudova �kolky v Bo�et�chov� ulice mno�stv�m potravin. Tato doporu�eni jsou stanoven� vyhl�kou M�MT �R z 22.1.1993 o �koln�m stravov�n� ve sb�rce z�kon� �. 48/93. Pracovn�k�m MHS bylo v�deck�mi poznatky a praktick�mi zku�enostmi dolo�eno, �e jsou tyto doporu�en� d�vky a spot�ebn� ko� nevhodn� a prakticky nerealizovateln� pro alternativn� stravov�n�. V�decky zd�vodn�n� kritika byla odm�tnuta pro nep��slu�nost MHS ke zm�n� vyhl�ky M�MT �R a bylo zah�jeno spr�vn� ��zen� ve v�ci vyd�n� z�vazn�ho pokynu hygienika podle ustanoven� 18 z�k. �.71/1967 Sb., ve smyslu z�k. �.20/1966 Sb., o p��i o zdrav� lidu.

Z�konem je takto rodi��m znemo��ov�na p��e o zdrav� vlastn�ch d�t� v oblasti �koln�ho stravov�n�.
Trochu historie

1.

Zalo�en� M� na principech Waldorfsk� pedagogiky 1991/92 (d�le jen WM�)

2.

Zavedn� preventivn� stravy v WM� 10/1992

3.

Vyd�n� vyhl�ky M�MT �R z 22.1.1993 o �koln�m stravov�n�, kter� deklaruje tzv. spot�ebn� ko� pro laktoovovegetari�nskou v��ivu

4. Prvn� monitorov�n� KHS za duben a� �erven 1993
5. Druh� monitorov�n� MHS za duben 1994
6. Vyj�d�en� RNDr. Ing. Pavla Stratila k hodnocen� KHS/93 z 24.2.1995
7. Vyj�d�en� prom. mat. Tom�e Hus�ka k hodnocen� KHS/93 z 15.5.1995
8. T�et� monitorov�n� MHS za b�ezen 1997
9. Vyj�d�en� Doc. MUDr. Zuzany Br�zdov�, CSc k monitorov�n� MHS/97 z 8.9.97
Dr.Z.Br�zdov� se p�ikl�n� k hodnocen� MHS a uv�d� z�v�rem: Zn�n� vyhl�ky o �koln�m stravov�n� je z�vazn� pro v�echny typy M�, proto je nezbytn� nutn� upravit stravovac� re�im tak, aby odpov�dal po�adavk�m vyjmenovan�m v t�to vyhl�ce.
10. �tvrt� monitorov�n� za kv�ten 1998
Dopisem ze dne 9.10.1998 hodnot� nutri�n� �rove� za zcela neuspokojivou a oznamuje �editelce WM� pan� Jan� Trt�lkov�, �e tento dopis je prvn�m �konem, kter�m se zahajuje spr�vn� ��zen� ve v�ci vyd�n� z�vazn�ho pokynu hygienika podle ustanoven� 18 z�k.�.71/1967 Sb., o spr�vn�m ��zen� p�ed ulo�en�m opat�en� k ochran� zdrav� ve smyslu z�k. �.20/1966 Sb., o p��i o zdrav� lidu.
11. Odpov�� pan� �editelky z 25.10.1998
��d� KHS o pomoc v odstran�n� zji�t�n�ch nedostatk�. Zajist� svol�n� sch�zky rodi�� d�t�, z�stupc� M�, �koln� kuchyn�, �kolsk�ho ��adu, ��adu m�stsk� ��sti Brno Kr�lovo Pole, odborn�k� v oblasti v��ivy a alternativn�ho stravov�n�.
12. ��dost pan� �editelky o spolupr�ci J. �kva�ila z 2.11.1998
Poukazuje na praktickou nere�lnost �spot�ebn�ho ko�e" dle vyhl�ky M�MT �R z 22.1.1993. ��d� o pomoc p�i uspo��d�n� setk�n� odborn�k�, rodi�� a zpracov�n� podklad� pro ��dost o povolen� v�jimky pop�. zm�nu norem pro alternativn� stravov�n�.
13. Hodnocen� pot�eby �ivin u d�t�
14. Anketa zam��en� na p��jem energie ve strav� pod�van� v M�
15. Jedn�n� na MHS Brno
V�decky zd�vodn�n� kritika byla odm�tnuta pro nep��slu�nost MHS ke zm�n� vyhl�ky M�MT �R.

Chyby v stanoven� doporu�en�ch d�vek �ivin pro alternativn� stravov�n�
1. Nere�ln� po�adavek na p��jem energie u alternativn� stravy
Doporu�en� p��jem energie (dle SZ �. 48/93) 7200 kJ je maxim�ln� s rezervou. Doporu�en� p��jem energie dle SZ �. 48/93 je z hlediska sou�asn�ch v�deck�ch poznatk� nespr�vn� a rizikov�(vizD�ti v mate�sk� �kolce na Bo�et�chov� ulici V��iva d�t� Stratil). Vzhledem k energetick� hodnot� je objem alternativn� stravy dvakr�t a� �ty�ikr�t v�t�� ne� u stravy konven�n�. Z tohoto d�vodu je doporu�en� p��jem energie dle SZ �. 48/93 pro alternativn� stravu v praxi nerealizovateln�. Pro hodnocen� dostate�nosti energetick�ho p��jmu je v p��pad� alternativn� v��ivy t�eba zvolit jinou metodiku hodnocen�(viz Hodnocen� Hus�k). Dokladem, �e p��jem energie je v M� Bo�et�chova dostate�n� je v�sledek proveden� ankety v t�to M�.


2. Chybn� metodika v�po�tu vzhledem ke sn�en�mu p��jmu energie
Doporu�en� mno�stv� miner�ln�ch l�tek a vitam�nu je stanoveno vzhledem k celkov�mu p��jmu energie. Pokud je celkov� p��jem energie ni��� je nutno upravit i doporu�en� miner�ln�ch l�tek a vitam�nu vzhledem ke sn�en�mu p��jmu energie. (viz p��loha 2 - prom. mat. Tom� Hus�k: Hodnocen� stravov�n� v mate�sk� �kole Brno, Bo�et�chova 15).
3. Z d�vodu jin�ho p��jmu energie ne� je obvykl� u konven�n� stravy je nutno vych�zet z pot�eb �ivin minim�ln�ch a� optim�ln�ch a ne maxim�ln�ch a� maxim�ln�ch s rezervou (viz p��loha 1 - P�ehled stravov�n� v WM� Brno, Bo�et�chova 15, v��iva d�t�).
Nere�ln� stanoven� spot�ebn�ho ko�e, kter� je sou��st� vyhl�ky M�MT �R �. 48/93 z 22.1.1993 o �koln�m stravov�n�
a) Spot�ebn� ko� neobsahuje obiloviny, kter� ve stravov�n� v WM� tvo�� 50% p��jmu b�lkovin.
b) Rostlinn� potraviny s vy���m obsahem b�lkovin jsou zastoupeny pouze lu�t�ninami. Spot�ebn� ko� neobsahuje b�lkovinn� koncentr�ty jako je tofu, tempech, Klaso, Robi, seitan.
c) Absence obilovin a b�lkovinn�ch koncentr�t� rostlinn�ho p�vodu je nahrazena nep�im��en�m mno�stv�m ml�ka, ml��n�ch v�robk� a vajec.
d) Sestaven� j�deln��ku dle spot�ebn�ho ko�e uveden�ho v SZ �. 48/93 je prakticky nerealizovateln�. Jeho teoretick� podoba je v rozporu s v praxi uplat�ovan�mi z�sadami alternativn�ho stravov�n�.
P��lohy
1. P�ehled stravov�n� v WM� Brno, Bo�et�chova 15 (Tabulka pro Excel 97)
2. Hodnocen� pot�eby �ivin u d�t�
V Brn� dne 4. �nora 1999 Jaroslav �kva�il


 

alternativa
(c) 1999 www.alternativa.cz | Webmaster: one